keresés a weboldalon

Akadály-mentesítés Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Akadály-mentesítés Zalaegerszegen

2010 január 04 - hétfő
A közelmúltban megtartott városi közmeghallgatáson vetődött fel: hogy áll az akadály-mentesítés a zalai megyeszékhelyen. A felszólaló azt kérdezte, próbált-e már valaki tolókocsival bejutni a városi tűzoltóságon évekkel ezelőtt elkészített rámpán, mert az még egy egészséges embernek is gondot okozna. Mint a válaszban elhangzott, az önkormányzat az intézmények épületeinek akadálymentesítését az elmúlt években kiemelt feladatának tekintette.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az épületek akadály-mentesítése mind műszaki, mind, pedig pénzügyi szempontból nehéz feladat elé állítják az önkormányzatot, mivel az ingatlan adottságaiból adódóan valamennyi esetben más speciális műszaki megoldást igényel. Sok esetben szinte megoldhatatlan tervezési feladat elé állítják az építéstervezőt. A beruházási költségek az elvégzendő kiviteli munkára is tekintettel az átlagosnál jóval magasabbak.

Tekintettel a romló pénzügyi helyzetre (az akadály-mentesítésre nincs külön állami támogatás) az önkormányzati épületeknél csak kis lépésekben, évente csak néhány helyen van lehetőség az akadály-mentesítésre. Ugyanakkor a város fontossági sorrendet alakított ki, és az elmúlt években egészségügyi és szociális ellátást biztosító intézményeknél végezte el e munkát.

Figyelemmel volt arra, hogy ezeket az intézményeket a lakosság nagyobb része használja, az orvosi rendelők 60 százaléka, a szociális intézmények, 70 százaléka akadálymentesített. Az oktatási ágazatban fontos szempontként szerepelt, hogy valamennyi intézménytípusban (óvodától a középiskoláig) kerüljön sor az épület akadály-mentesítésére. Jelenleg az oktatást biztosító 77 épületből 17 akadálymentes.

A tűzoltósággal kapcsolatban elhangzott: beadás előtt van egy pályázat, ami a tűzoltóság helyét is megváltoztatná. Tehát vélhetően egy új épület már csak akadály mentesítve kerülhet megvalósításra, és ez megoldaná a felvetett problémát is. Szóba került még, hogy az ÁNTSZ épületénél tábla jelzi, hogy a mozgássérültek menjenek a hátsó bejárathoz.

A Kossuth utcán a TB épületénél, (és a megyeháznál is) úgynevezett „mozgássérült-lift” áll rendelkezésre, de ezt használatban még nem nagyon látta senki. A megoldás inkább az, hogy rámpát építsenek ki. (Az akadálymentesítést az esélyegyenlőségi törvény írja elő. Célja, hogy a fizikai, szellemi, és érzékszervi fogyatékkal élők számára olyan környezetet biztosítsanak, amely segíti a közlekedésüket, tájékozódásukat. Hogy ne legyenek akadályoztatva tevékenységük végzésekor.)

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: