keresés a weboldalon

Pannon Tükör a karácsonyfa alatt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pannon Tükör a karácsonyfa alatt

2009 december 19 - szombat
Igényes ajándékként a Pannon Tükör kulturális folyóirat idei hatodik száma is a karácsonyfa alá kerülhet. A lap bemutatójára december 17-én én került sor a Göcseji Múzeumban rendezett irodalmi esten. Péntek Imre, József Attila-díjas költő a kiadvány főszerkesztője a zalai szellemi kapacitás bizonyítékaként mutatta fel a lapot. Elmondta, annyi alkotás gyűlt össze, hogy alig fértek bele a folyóirat nyújtotta keretekbe. Egyben reményét fejezte ki, hogy ilyen bőség mellett lehetőség adódik majd a színházban szerzői est bemutatására is.

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a fennállásának 1000. évét ünneplő Zala kulturális eseményei utolsó mozzanatának nevezte a lap megjelenését, mely az anyagi nehézségek dacára mit sem vesztett nívósságából. Majd munkássága elismeréséért kitüntetést adományozott Péntek Imrének. (A főszerkesztő december 9-én országos szintű elismerésben is részesült, Budapesten Bethlen Gábor díjat vehetett át több társával, így Utassy Jószef zalai költőtársával együtt.)

Az est során a folyóiratban publikáló és jelenlévő szerzőkkel beszélgettek. Így Turbuly Lilla elmondta, honnan jött kisnovellája ötlete, Szoliva János az életkortól független szerelmi költészetre mutatott rá. Lángi Péter önálló kötetéről is ejtett néhány szót, Somogyi Zoltán szokatlan témájú regényének értelmezését az olvasókra bízta.

Burkus József, aki korábban újságíróként dolgozott, manapság pedig a hol fest, hol ír a körülmények hatásáról, a hely szelleméről osztott meg néhány gondolatot. Karáth Anita pedig rövid idejű hallgatás után ragadott újra tollat, hogy az időközben sorokkal és tartalommal megtöltött témáit az olvasókkal is megossza.

Végül Szemes Péter rovatvezető a jelen nem lévő alkotókról fogalmazott meg néhány érdekességet. Valamint elmondta, felkérést kapott, hogy Keresztury Dezső dedikálásaiból kötetet szerkesszen, mely a jövő év elején lát napvilágot. Az ajánlásokat Nyakasné Túri Klára gyűjtötte, és az özvegy Mara asszony hozzájárulásával jelenhet meg. Ezekből a rövid írásokból is olvasható ízelítő az év végi Pannon Tükörben.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: