keresés a weboldalon

Zrínyi versben és prózában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Zrínyi versben és prózában

2009 december 15 - kedd
Zrínyi Miklós költő és hadvezér halálának 345. évfordulójáról emlékeztek a középiskolásoknak kiírt vers és prózamondó versenyen. A Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium közös szervezésében zajló irodalmi programnak a város díszterme adott otthont. Hat középiskolából résztvevő 11 diák az ünnepeltet ábrázoló festmény „árnyékában” mutatta be felkészültségét.

– Nagyon színvonalas verseny volt. A „nehéz méltóság” illik a produkciók többségére – értékelte az előadásokat dr. Vajda Istvánné, a zsűri elnöke. – Szokatlan volt, hogy a résztvevő fiúk közül kettő is helyezést ért el. Gazdag volt a kiválasztott művek sora, szinte ugyanaz kétszer nem is hangozott el. A Szigeti veszedelem nagyon veretes nyelvezetű és a produkciók azt bizonyították, hogy egész könnyedén megbirkóztak ezzel a diákok.

A verseny többi részében Zrínyi más műveiből, vagy Zrínyiről szóló alkotásokból választhattak a diákok. A feladat ugyanis két részből állt. Egyfelől „megszólaltatni” Zrínyit valamely saját műve által, másrészt mások által írt, de Zrínyihez köthető vers vagy próza előadása.

– Elérte a célját a verseny, illően megemlékeztünk Zrínyiről és ezzel az 1000 éves megye történelmének egy részéről. Mindehhez nagy összefogásra volt szükség, a résztvevő iskolák (Zrínyi, Kölcsey, Csány, Apáczai, Ady, Deák), a megyei könyvtár, a Zrínyi gimnázium a városi és megyei önkormányzat közreműködésével – mondta Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója.

Horváth Attila, a Zrínyi-gimnázium igazgatója és Szemes Béla, az önkormányzat képviseletében optimistán szóltak a verseny láttán a kultúra megőrzéséről.

Helyezések: 1. Szabó Gergely (Kölcsey-gimnázium), 2. Szakony Dorina, 3. Kovács Ádám (mindketten Zrínyi-gimnázium). Különdíjban részesült Molnár Eszter (Apáczai-gimnázium) és Német Alexandra (Csány-szakközépiskola).

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: