keresés a weboldalon

Nagy az érdeklődés a zalaegerszegi oltópontban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nagy az érdeklődés a zalaegerszegi oltópontban

2009 november 23 - hétfő
Az influenza-figyelőszolgálat heti – keddenként közzétett – jelentése szerint a 46. héten (november 10-17.) valamennyi kistérségi intézet területén emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, az adatok azonban még nem érték el járványküszöböt. Az elmúlt héten az ÁNTSZ Kanizsai-Letenyei Kistérségi Intézet területén már annyi influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, hogy ott már járványról beszélhetünk.

A megbetegedések száma a többi kistérségben pedig megközelítette a járványküszöböt – tájékoztatott dr. Menyhárt Ildikó. Az ÁNTSZ Zalaegerszegi-Lenti Kistérségi Intézetének vezető tiszti főorvosa elmondta azt is, hogy az intézményben pénteken megnyílt oltópontot 72-en keresték fel aznap, de csak 64 főnek adhatták be a térítéses védőoltást a H1N1 ellen.

– Az orvosi vizsgálat során kezdődő gyulladásos folyamatot tapasztaltunk, illetve a térítésmentes rizikócsoportokba tartoztak, így 8 fő nem kapott védőoltást pénteken. Minden jelentkezővel egy kérdőívet töltetünk ki, melyben például olyan kérdésekre adnak választ, miszerint az elmúlt napokban voltak-e lázasak, vagy van-e allergiás megbetegedésük. Ezután fizikális orvosi vizsgálat következik, meghallgatjuk a tüdőt és a szívet, megtekintjük a garatot, valamint vérnyomást mérünk.

Ha mindent rendben találunk, csak akkor adjuk be a védőoltást. A jelentkezők többsége zalaegerszegi volt. Köztük sok fiatal és nagyszülő érkezett, akik kisgyermekeik illetve unokáik miatt gondolták azt, hogy beoltatják magukat. Az oltópontban egymást váltva dolgoznak az orvosok, egy részük az intézet munkatársai, de nyugdíjas és gyakorló orvosok is besegítenek a feladatba.

Dr. Menyhárt Ildikó elmondta, a zalaegerszegi ÁNTSZ-ben működő oltópont december 22-ig tart nyitva, hétköznap reggel 8 órától este 8 óráig. A közeljövőben a kórházakban újabb oltópontok nyílnak, biztosítva a lehetőséget a védőoltásra.

Ma délután 3 óráig 57 fő kereste fel a zalaegerszegi oltópontot. Közülük egy nem kapott oltást, mivel az oltópont csak egészséges embereket fogad. Vérképzőszervi betegségben szenved az illető, aki inkább csak érdeklődött, hogy mit tegyen. Javasoltuk, keresse fel az orvosát – válaszolta érdeklődésünkre dr. Gerencsér Erzsébet.

Ott-jártunkkor kért oltást Horváth József. Egy vendéglátóegységben dolgozik, ahol sokan megfordulnak. Nem szeretne semmit elkapni, sem másokat megbetegíteni, valamint szeretne külföldön elhelyezkedni, ezért kérte az oltást.

* * *
Az oltópont – Zalaegerszeg, Göcseji u. 24. 92/549-194 – hétfőtől péntekig reggel 8 és este 8 óra között fogadja a klienseket. Személy-azonosító okmány , TAJ-kártya szükséges. Az oltóanyag és az oltás beadásának együttes összege: 3000 forint, Amennyiben az oltóanyagot már kiváltották a gyógyszertárban, csak az oltás beadásának költségét kell megtéríteni, ami 1040 forint.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: