keresés a weboldalon

Imával az elesettekért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Imával az elesettekért

2009 november 14 - szombat
Pjotr Petrov, a voronyezsi Nyikolszkij templom püspöki tanácsosát és Jevgenyij atyát, a voronyezsi templom diakónusát fogadta tegnap dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester a városházán. Varga Imre zalatárnoki plébános vezetésével papi küldöttség tett zarándokutat még 2006-ban a Don-kanyarban, hogy az orosz atyákkal együtt imádkozzanak a háborúban meghalt magyar és más nemzetiségű katonák lelki üdvéért. Az ortodox atyák ezt a missziót viszonozták most látogatásukkal, mely során több településre ellátogatnak Zala és Vas megyében.

– Hiába ért véget 64 évvel ezelőtt a második világháború, a zsigerekben azonban még ott van. Nem múlt el a fájdalom, mely arra int: mindent meg kell tenni azért, hogy ez soha ne történjen meg – hangsúlyozta dr. Gyimesi Endre.

A polgármester köszönetet mondott Pjotr Petrovnak, hogy 2006-ban végig kísérte a magyar sírokat és emlékhelyeket felkereső zalai missziót, továbbá azért, hogy méltó módon ápolják a magyar sírokat az orosz temetőkben.

Pjotr Petrov elmondta, 1990-ben kezdték meg munkát annak érdekében, hogy a Don-kanyarnál elesett magyar áldozatoknak megadhassák a végső tiszteletet. 1990-ben egy település templomában helyezték el az első keresztet, azóta már 25-öt állítottak a magyar katonák emlékére.

Tevékenységüket a magyar állam is segítette; Voronyezs mellett területeket vásárolt azzal a céllal, hogy az exhumált katonákat örök nyugalomra helyezhessék a létesített két temetőben. Mint fogalmazott, jövetelük célja, hogy viszonozzák a 2006-os látogatást, és együtt hirdessék a megbocsátás és megbékélés fontosságát.

Isten előtt nincs ellenség, minden nép egyforma, tette hozzá Varga Imre nyugalmazott plébános, aki az igaz barátság érdekében együttimádkozásra buzdított.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: