keresés a weboldalon

Az összetartozást hirdeti a harangszó

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az összetartozást hirdeti a harangszó

2009 július 09 - csütörtök
Június 24. és 28. között Dr. Gyimesi Endre polgármester, Tombi Lajos alpolgármester és Kiss Ferenc képviselő vezetésével közel ötvenfős zalaegerszegi küldöttség vett részt testvérvárosunk, Marosvásárhely legjelentősebb kulturális rendezvény-sorozatán.

A gazdag és változatos program kiemelt fontosságú eseményeként június 25.-én délután ajándékul vitt göcseji haranglábat és harangot avattak a Vártemplom udvarán, a Millenniumi parkban a két város vezetői. Az ünnepséget a helyi Gecse utcai egyházközség énekkarának műsora nyitotta meg, majd a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság hölgytagjaiból álló kórus adott elő zalai népdalokat.

A vendéglátók képviseletében Dr. Csegzi Sándor alpolgármester köszönetet mondott a zalaegerszegi önkormányzatnak a szép gesztusért, mellyel immár új tárgyi emlékkel is gazdagította a több eltéphetetlen szállal összefont testvérvárosi kapcsolatot.

Dr. Gyimesi Endre kiemelte, hogy Zalaegerszeg ilyen módon kívánta viszonozni a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör Egyesület 2006-os ajándékát, a míves székelykaput, mely azóta is a város egyik ékessége. „Olyan építményre esett a választás, mely a pannon kultúrtáj, sőt szűkebb pátriánk sajátja, de egyszersmind a közös kultúrkincs, az egyetemes magyar kultúra szerves eleme is.

A harang felirata: „Összetartozunk” – elszakíthatatlan testvéri közösségünkre utal, s ha megkondítjátok, vele a magyar testben a közös szív dobban, megpendül a magyar lélek húrja. Kívánom, mint számunkra a székelykapu, a harangláb az Önök számára, számotokra, míg áll, azt jelezze: nem vagytok egyedül, és ahányszor meghúzzátok a harangot, mi mindig itt leszünk veletek.” – zárta beszédét a polgármester.

A zalaiak ajándékát Csintalan László római katolikus esperes, Eötvös József református esperes, Andorkó Attila unitárius lelkész és Papp Noémi evangélikus lelkész szentelték fel. Az ünnep végén a Szózat, a magyar, illetve a székely himnusz hangzott el.

Tartalom megosztása: