keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Avatóünnepség nyár végén

Zalaegerszeg címer
Hírek

Avatóünnepség nyár végén

2009 május 27 - szerda
A megye múzeumainak új projektjeiről és a folyamatban lévő fejlesztésekről rendezett sajtótájékoztatót a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága a közelmúltban, a múzeumi világnap alkalmából. Az eseményen részt vett Pintér László, a megyei önkormányzat alelnöke, illetve Gyutai Csaba alpolgármester.

A múzeum Kisfaludi termében rendezett sajtótájékoztatón mindenekelőtt az intézmény egykori igazgatóját, Németh Józsefet köszöntötték 75. születésnapja alkalmából. A világnap kapcsán – melyet 1977 óta ünnepel a szakma – dr. Vándor László igazgató elmondta: a múzeumok ma már elsődleges turisztikai látványosságok, valamint identitásőrző és hagyományápoló szerepük is van.

Örömteli, hogy a zalai múzeumok látogatottsága évről évre nő. Beruházások nélkül viszont nem lehet továbblépni. A megyei és a városi önkormányzat segítségével azonban számos országos pályázaton sikerült eredményesen szerepelniük. Az ALFA Program keretében zajlik a keszthelyi Balatoni Múzeum új állandó kiállításának építése, valamint a Göcseji Falumúzeum közönségportájának és pedagógiai foglalkoztatóházának kialakítása.

Ami a Göcseji Múzeumot illeti, két komoly munka is folyik a házban: ezekben a hetekben kerül sor az épület százéves nyílászáróinak teljes cseréjére. A fenntartó megyei önkormányzat 8 millió 400 ezer forintot nyert erre a célra, a múzeum pedig kétmillió forintos önerőt tett még hozzá.

Az egykori Mecénás Galéria helyén már alakul Németh János keramikusművész állandó kiállítása és látványraktára. A tervek szerint az avatóünnepségre a nyár végén kerül sor. A beruházáshoz a kulturális tárca és a város önkormányzata több mint 12-12 millió forintot, a múzeum pedig további hárommillió forintot adott. A kiállítással régi vágya teljesül a művészetpártoló közönségnek.

Az igazgató a további projektekkel kapcsolatban elmondta, az ősszel nyíló testedzés és sporttörténet tárlathoz 1 millió 200 ezer forintot nyertek a Nemzeti Kulturális Alaptól, ezenkívül készülnek a Kisfaludi Stróbl Zsigmond-emlékkonferenciára, valamint Zala megye 1000 éves évfordulójára.

Ez utóbbira „Fedezze fel Zalát” címmel egy külön kiadvány is készül a megyei önkormányzat megbízásából. Néhány hete jelent meg az a színes összefoglaló jelentés, mely az M7-M70-es autópálya Zala megyei nyomvonalán végzett régészeti feltárásokat rendezi kötetbe. Az 1999-2008 között zajlott ásatássorozaton összesen 58 helyszínen végeztek feltárást a ZMMI munkatársai. Vándor László a zalai régészet eddigi legnagyobb vállalkozásának és a múzeum legfényesebb periódusának tekinti ezt az időszakot.

(Zala-Lap, P. P.)

Tartalom megosztása: