keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A helyiek többet vállalnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

A helyiek többet vállalnak

2007 június 11 - hétfő
Az egerszegi közgyűlés legutóbbi ülésén tárgyalta Zalaegerszeg 2007. évi költségvetési rendeletének II. negyedévi módosítását. A részletekről kérdeztük Rigó Csaba tanácsnokot, a gazdasági bizottság elnökét.

– A módosítás főbb tételeit a 2006. évi jóváhagyott pénzmaradvány és áthúzódó feladatok visszatervezése, az elmúlt időszakban hozott közgyűlési és bizottsági határozatok költségvetést érintő tételei, a céltartalékból kötött felhasználású állami hozzájárulások és egyéb tételek intézmények részére történő leszervezése jelentik. Ezek mindösszesen közel 2,9 milliárd forint főösszeg-növekedést jelentenek, melynek eredményeként 22,8 milliárdnál tartunk.

– Az elmúlt időszakban takarékosabban gazdálkodott a város.
– Igen, és ez főként a közel 9 milliárdos költségvetési kiadású intézményi szférának köszönhető, de minden ágazat és a polgármesteri hivatal is takarékosabban működik. A január végén elfogadott költségvetésünkben 487 millió forint működési hiánnyal voltunk kénytelenek tervezni, amely az év elején meghozott takarékossági intézkedések során nem kis áldozattal 1,4 milliárd forintról csökkent le. Akkor azt a célt tűzte ki a közgyűlés, hogy lehetőleg ki kell gazdálkodni a 487 millió forintot. A takarékos és kiegyensúlyozott gazdálkodásnak köszönhetően sikerült 250 millió forintra leszorítani a hiányt. Mindezt úgy, hogy az előkészítések után az idén is folytatódnak a beruházások és a felújítások. Tehát Zalaegerszegen folytatódik az arányos városfejlesztés. Bízom benne, hogy év végére még a 250 milliót is sikerül kigazdálkodni, és nem lesz szükség működési hitel felvételére.

– A legutóbbi közgyűlésen volt olyan helyi ellenzéki képviselő, aki megdicsérte a város költségvetését.

– Ezt a munkatársak nevében is köszönöm.

– Ugyanakkor az is elhangzott, hogy az állami bevételek növekedése miatt csökkent a hiány.
– Ez tévedés. Bár így lenne! A bevételi oldal változását jelentős mértékben a 2006. évi jóváhagyott pénzmaradvány és áthúzódó feladatok visszatervezése teszi ki. Az állami bevételek mindössze 65 millió forinttal növekedtek. Ezt a nem számottevő növekedést a szociális célú állami támogatások és a központosított előirányzatokból történő támogatások teszik ki. E tételeknek rendre megtalálhatók a költségvetésben a párjai a kiadási oldalon is, így elhiheti mindenki, hogy ez nincs hatással a működési hiányra. Azonban ha jobban szemügyre vesszük a bevételi oldalt, akkor látható, hogy az önkormányzat tavalyi saját bevételei – helyi iparűzési adó, gépjárműadó és az illetékbevétel – kedvezőbben alakultak. Emiatt, és a takarékosabb gazdálkodás miatt van mód a működési hiány csökkentésére. A számokból is látható, hogy a kormány által a városra kényszerített megszorításokat a helyi gazdaság és a helyi lakosság fizeti meg, azaz a helyiek többet vállalnak, mint maga a kormány.

– Említette a beruházások és a felújítások folytatását. Mekkora fejlesztésről van szó?
– A költségvetésben jelenleg több mint 8,5 milliárd forintnyi fejlesztés szerepel. Több munka már folyamatban van illetve előkészítés alatt. Sajnos a tervezési, engedélyeztetési és beszerzési eljárások bonyolultsága – amit egy önkormányzatnak be kell tartania – semmivel sem csökkent tavalyhoz képest, de megoldottunk már nehezebb feladatokat is. A belváros mellett minden egyéni választókörzetben elindulhatnak a munkálatok, mert ennek megteremtettük a költségvetési fedezetét. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: