keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egy oktató, csak egy főállással

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egy oktató, csak egy főállással

2007 március 09 - péntek
Várhatóan áprilisban tárgyal a kormány a felsőoktatási törvény módosításáról, melynek részeként döntenének arról a tervezetről is, amely rögzítené, hogy egy oktató csak egy intézményben lehet főállású viszonyban. Vajon mindez milyen hatással lenne a zalaegerszegi főiskolákra, kérdeztük az intézmények vezetőit.

Annyi bizonyos, hogy ez a változás sem a műszaki, sem az egészségügyi főiskolán nem okozna problémát, hiszen egyik intézményben sem tanít olyan oktató, amely több főiskolán, vagy egyetemen dolgozna főállásban. Zsigmond Edit, az egészségügyi főiskola vezetője érdeklődésünkre elmondta: annak ellenére, hogy őket nem érinti a tervezet, egyetért a változtatással, hiszen így nem lennének olyan oktatók, akik folyamatosan a két intézmény között utaznak, és szinte elérhetetlenek a hallgatók számára. Emellett őket a közös munkába sem igazán tudják bevonni, mert nincsenek állnadóan jelen a főiskolán.

– Az Oktatási Minisztérium ezen tervezete nem érinti a mi intézményünket sem, ugyanis a főiskolán kívüli munkavállalás előzetes bejelentés, illetve engedélykérés alapján, zömében megbízási jogviszonyban történik. Jelenleg két egyetemi tanár tevékenykedik második főállásban intézményünkben, azonban ez csupán átmeneti állapot, hiszen egy tanévre szól – válaszolta Tóth József, a pénzügyi és számviteli főiskola igazgatója. – A tervezett változtatással nem értek egyet. A felsőfokú oktatási intézményben oktató professzorok kötelezően ellátandó óraszáma – amely általában heti 4-6 óra – lehetővé teszi számukra, hogy akár két, vagy három napon keresztül a hallgatók számára rendkívül hasznos tevékenységet végezzenek az egyes társintézményekben. A második főállás nem zárja ki azt, hogy az oktató a második intézmény munkájában is részt vegyen, és ott tudományos tevékenységet folytasson.

Az igazgató szerint a tervezett intézkedés főleg a kisebb intézményeket sújtja, amelyeknek nem lesz lehetőségük arra, hogy országosan elismert szaktekintélyeket foglalkoztassanak. Ezzel pedig a hallgatói érdekek fognak sérülni. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: