Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

III. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencia (Videó)

• Publikálva: 2014.05.10. 11:03

Harmadik alkalommal tartottak Zalaegerszegen országos faműves konferenciát, amelyet most egy alkotói pályázattal is összekötöttek. A találkozót a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kézművesek Háza szervezte. A pályázatra érkezett alkotásokból a Keresztury ÁMK-ban nyílt kiállítás.

Az idei találkozón a Kárpát-medencei sírjelek témáját járták körbe a szakemberek. Dr. Novák László etnográfus arról is beszélt, hogy a fejfák nem egyházi utasításra terjedtek el, hanem használatuk ősi, népi hagyományokra vezethető vissza. Balaicz Zoltán alpolgármester azt mondta, fontos a fiatalokkal megismertetni a népi kulturális eszközöket.


A szervezők „Megújuló tárgyi világunk” címmel hirdettek pályázatot. Az ország különböző pontjairól, többek között Miskolcról, Egerből, Gyuláról és Pécsről érkeztek munkák.

III. Zalaegerszegi Országos Faműves Konferencia
Prokné Tirner Gyöngyi szakmai vezető hozzátette, hogy a kiállításba érkeztek olyan tárgyak, amelyek a hagyományos kultúrát őrzik, és olyan alkotások is, amelyek az új gondolkodásmód szerint készültek el.


Fatálak, teknők, különleges fűszertartók és még egy bogrács alá helyezhető, úgynevezett kutyagerinc is látható a tárlaton. A díjnyertes darabok pedig továbbjutnak az országos népművészeti kiállításra.

N.D./B.P.