Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Teleki László nyomában (Videó)

• Publikálva: 2014.07.10. 12:32

Teleki László gróf, a reformkor és az abszolutizmus korának jeles politikusa életéről és halálának körülményeiről nyílt kiállítás a Göcseji Múzeumban. A tárlat annak a sorozatnak a része, amit a kiegyezés közelgő évfordulója alkalmából szerveznek a szakemberek. A Magyarország sorsát meghatározó döntésről így kaphatnak teljes képet a múzeum látogatói.

Teleki László nyomában
Teleki László bár nem tartozott a kiegyezés harcos képviselői közé törekvései mégis hasonlóak voltak. Gyerekkorától haláláig számos tárgyi emléket mutatnak be a kiállításon. Többek között azt a füzetet is, amelybe még gyerekként jegyzetelt.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója méltatta a reformkor jeles politikusát.


Az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők című a kiállítást a Nemzeti Múzeumban már megtekinthette a fővárosi közönség a gróf születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából.

Teleki László nyomában
A különleges tárlat hangulata eltér a megszokottól, itt ugyanis Teleki László öngyilkosságának körülményeit nyomozók segítségével rekonstruálták, és megmutatták azt is, ma hogyan helyszínelnének egy ilyen esetnél. 

A tárlatvezetésen Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is részt vett.


A kiállítás októberig lesz látható a Göcseji Múzeumban, ahol múzeumpedagógiai foglalkozások és bűnügyi előadások gazdagítják majd a tárlatot.

DZsu/P.B.