Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Az '56-os forradalom leveréséről Zalaegerszegen is megemlékeztek (Videó)

• Publikálva: 2014.11.05. 19:27

November 4-e nemzeti gyásznap. 1956-ban ezen a napon a kommunista Kádár Jánost segítve a szovjet csapatok vérbe fojtották az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. A titkosítás alól 1993-ban feloldott adatok szerint a küzdelmekben több mint háromezer ember vesztette életét. A megtorlás során közel 400 forradalmárt kivégeztek és 22 ezer embert börtönbe zártak. Az események hatására 200 ezer magyar nyugatra menekült. Zalaegerszegen az Ady utcai 1956-os emlékműnél idézték fel a múlt eseményeit.

Stárics Roland, a Zrínyi-gimnázium történelem tanára megemlékező beszédében kiemelte: november 4-e a nyugati világ szégyene. Ezen a napon azokra a kivégzett, börtönviselt, megkínzott hétköznapi hőseinkre emlékezünk, akik életükkel fizettek a magyar nemzet 12 napi szabadságáért és függetlenségéért.


Diákok elevenítették fel az 1956-os eseményeket. A vérrel és küzdelemmel megszerzett szabadságot 12 napig tudta megőrizni Magyarország. November 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg Magyarország elleni inváziója. Az oroszok leverték a forradalmat és ezzel a demokratikus rendszert is.

A következő napokban a világ felháborodva, de tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal megszállják Magyarországot. A kommunisták Kádár Jánost jutatták hatalomra.

A gyásznapon Balaicz Zoltán polgármester, civil szervezetek és megemlékezők helyezték el koszorúikat és virágaikat az '56-os emlékműnél.

Az '56-os forradalom leveréséről Zalaegerszegen is megemlékeztek

DZsu/T.S.

Fotó: Seres Péter