Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Kinevezés (Videó)

• Publikálva: 2017.01.06. 17:15

Hivatalosan is bejelentették Palkovics László kormánybiztosi kinevezését pénteken Zalaegerszegen. Az államtitkár a Zalaegerszegre tervezett járműipari tesztpálya gyakorlati megvalósításért felel majd. A közel 40 milliárdos beruházás 2020-ra nyerheti el végleges formáját.

Kinevezés

Világviszonylatban is egyedülállónak tartja a zalai megyeszékhelyen megépülő, önjáró autók tesztelésére alkalmas pálya létrehozását Palkovics László. Mint mondta, a fejlesztés a Zalaegerszeget Budapesttel összekötő úthálózatra is hatással lesz. Az M7-es autópályát, illetve a jövőben ahhoz csatlakozó kétszer kétsávos gyorsforgalmi utat ugyanis alkalmassá tennék arra, hogy azon vezető nélküli járművek is közlekedhessenek.

A beruházáshoz jelenleg pályázati úton keresik a tervezőt. Ha minden jól megy, nyáron megtörténhet az alapkőletétel.

- Zalaegerszeg számára nagy lehetőséget jelent az épülő tesztpálya – hangsúlyozta Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő.

A 250 hektáros terület feltárására és közművesítésére három milliárd forintot költ a város, uniós forrásból. Az önkormányzat feladatai azonban itt még nem érnek véget. A részleteket Balaicz Zoltán polgármester ismertette.

A szakemberekre szükség is lesz, hiszen a tesztpálya csaknem 400, főleg magasan képzett mérnöknek ad majd munkát.

K.Zs./I.G.

Fotó: Seres Péter