Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Intelligens hulladékgyűjtők (Videó)

• Publikálva: 2019.01.24. 14:43

Intelligens hulladékgyűjtő edényeket adtak át Zalaegerszegen, az Interreg Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Program részeként. Az Ökológiailag okos és fenntartható városok című projektben megvalósuló korszerűsítés összköltsége közel 66 millió forint.

Intelligens hulladékgyűjtők

Több beruházás is megvalósult már az okos város programban. Többek között új elektromos töltőállomásokat alakítottak ki, hulladékgazdálkodási üzemet építettek és tesztelik a „Smart City” mobil applikációt is. A határon átnyúló Európai Uniós projektben Zalaegerszeg 26 millió forintot kapott intelligens hulladékgyűjtő edények telepítésére – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester.

Ezek a konténerek hasonlóak, mint a hagyományos szelektív hulladékgyűjtők. Külön kell gyűjteni a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget – mondta Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Cél, hogy minél több ilyen gyűjtőhely legyen Zalaegerszegen, miközben az illegális szemétlerakók megszüntetésére is megoldást keresnek. Egy mobil applikáció segítségével – márciustól -, fotóval és GPS koordináták megadásával bejelentést lehet tenni. Ezt követően az illetékesek azonnal intézkednek majd.

Gy.A./F.M.

Fotó: FOTOZALAEGERSZEG