Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

Alternatív költségvetés (Videó)

• Publikálva: 2020.03.23. 17:19

50 millió forintos járványügyi védekezési alapot hoztak létre Zalaegerszegen. Az alternatív költségvetés készítését gazdasági tanácsadók segítségével szombaton kezdte el a városvezetés. Első lépésként az idei fesztiválokra és más rendezvényekre szánt összegeket különítették el.

Alternatív költségvetés 

Február 6-án a grémium még egy olyan 2020-as költségvetéssel számolt, ami minden korábbi évet meghaladó, rekord összegű, 4,7 milliárd forintos helyi iparűzési adóbevétellel tervezett. A tényleges összeg a 110 zalaegerszegi fuvarozó cég állami iparűzési adókedvezményével együtt 5,3 milliárd forint lett volna.

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

Sok más mellett ezeket az elképzeléseket is felülírták a történések. A koronavírus okozta világjárvány világgazdasági válságot hoz magával. Az üzletek bezárása, a cégek leállása és termelésük csökkenése következtében előfordulhat, hogy akár milliárdos nagyságrenddel kevesebb lesz a bevétel idén és jövőre is. Így a szakemberek a rendkívüli helyzethez igazodva átcsoportosítják a forrásokat és új költségvetést alakítanak ki a jobb és rosszabb változatra is felkészülve.

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

Balaicz Zoltán hozzátette: mivel egyelőre nem tudják, mekkora lesz a kiesés, határozatlan időre leállítottak minden önkormányzati forrásból tervezett beruházást, útépítést és fejlesztést. Emellett nem lesznek turisztikai, nemzetközi, városrészi és városi programok, illetve fesztiválok. Ugyanakkor Európai Uniós forrásból a Településfejlesztési Operatív Program, illetve állami forrásból a Modern Városok Program és más pályázatok projektjei folytatódnak.

Sz.É./F.M.