keresés a weboldalon

Székelykaput avattak (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Székelykaput avattak (Videó)

2021 június 03 - csütörtök
Székelykaput avattak Zalaegerszegen. Ezt a trianoni békediktátum 101. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából építették. Így mától nemcsak egy új köztéri alkotással, hanem a magyar nemzeti összetartozás szimbólumával is gazdagabb lett a zalai megyeszékhely.

Egy Csíkszentlélekről érkezett erdélyi család 2,5 hónap alatt készítette el ezt a székelykaput. Az alkotás egyik érdekessége, hogy huszonkét karátos aranyfüsttel fóliázott motívumokat tartalmaz.

Esztány Zsolt, alkotó, Csíkszentlélek:

A Zalai Polgári Körök Egyesülete 2003 óta a nemzeti értékek megmentésére, ápolására és tovább örökítésére törekszik. Jagasics János beszédében kiemelte: a székelykapu minden magyar közös öröksége.

Jagasics János, elnök, Zalai Polgári Körök Egyesülete:

Az eseményen részt vett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta: a székelykapu egyfajta jelkép is, az elválasztott magyarságot szimbolizálja. Az államtitkár hozzátette: a Magyar Kormány több, mint 10 éve új alapokra helyezte a nemzetpolitikát. Töretlenül dolgoznak azon, hogy a külhoni magyarokat is mindenben támogassák.

Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár:

A zalaegerszegi székelykaput a Rózsák terén, az 1942-ben, erdélyi stílusban emelt református templom, az evangélikus lelkészi hivatal, valamint a római katolikus kálváriatemető között helyezték el. Ezzel régi álma vált valóra a zalaegerszegieknek.

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

A városrész már több új járdával, parkolóval és közterületi alkotással is bővült – tájékoztatott Galbavy Zoltán. Az önkormányzati képviselő hozzátette: megújultak még a református és evangélikus lelkészházak. Hamarosan pedig egy újabb templomot érintő 50 millió forintos beruházás is elkezdődik.

Gy.A./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: