Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Portálja Választások

A nemzeti összetartozás napja (Videó)

• Publikálva: 2021.06.04. 17:56

Múltidézést tartottak a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából a Bajcsy-Zsilinszky téren. A 100. jubileumra emelt országzászlónál színes előadásokkal emlékeztek meg Magyarország megcsonkításáról.

Délután fél 5-kor - a több, mint 23 millió magyar életét megpecsételő szerződés aláírásának időpontjában - megszólaltak a harangok Zalaegerszegen. A Himnuszt követően pedig Pál Kriszti elénekelte az „Ez az otthonunk" című dalt.

Az eseményen Vigh László mondott beszédet. Az országgyűlési képviselő a trianoni történésekről és a nemzeti összetartozás fontosságáról szólt.

Vigh László, országgyűlési képviselő:

1920. június 4-én - a trianoni békediktátum aláírásakor - a történelmi Magyarország és az Osztrák-Magyar Monarchia végérvényesen szétesett. Ekkor nemcsak családok szakadtak el, de magyar emberek váltak idegenné egy új hazában. Ezzel egyidejűleg Magyarország addigi összlakossága egyharmadára, azaz 7,6 millió főre csökkent.

A nemzeti összetartozás napja

A program zárásaként, a huszadik század legnagyobb tragédiáját és a magyarság szabadságküzdelmeit jelképező emlékműnél elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait.

Gy.A./P.B.

Fotó: FOTOZALAEGERSZEG