keresés a weboldalon

Gyászmegemlékezés (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyászmegemlékezés (Videó)

2022 június 13 - hétfő
Gyászmegemlékezést tartottak a holokauszt 78. évfordulóján, az egykori zalaegerszegi Zsinagógában. Az eseményen jelen volt Gecse Péter alpolgármester is, aki beszédében kiemelte: fel kell hívni az emberek figyelmét a haláltáborokban történt borzalmakra, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg.

A menórán meggyújtották a gyertyákat. Eközben Paul Gulda egy Bach művet szólaltatott meg. A bécsi zongoraművész minden évben részt vesz a megemlékezésen.      

Paul Gulda, zongoraművész:

A megemlékezésen Virág Judit felelevenítette az 1944-ben történteket. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy átérezzék a jelenlévők azt, hogy akkor min mehettek keresztül az emberek.

Virág Judit, elnök, Zalaegerszegi Zsidó Hitközség:

Zalaegerszegen 1944 áprilisában kezdődött el a zsidó lakosok összeírása, május elején pedig létrehozták a gettókat. Ekkor több, mint 3000 embert tartottak fogva. Az őket szállító vonatok május végén indultak el a haláltáborok felé. Júniusban kiürültek az egerszegi gettók, a deportáltak és a munkaszolgálatra elhurcoltak közül pedig 1200-an soha nem térhettek vissza.

K.I./B.P.

Tartalom megosztása: