keresés a weboldalon

Páfrányok útján (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Páfrányok útján (Videó)

2022 október 12 - szerda
Befejeződött a Páfrányok útja elnevezésű turistaösvény kiépítése a csácsi és botfai városrészben. A kisgyermekes családok, baráti társaságok, illetve teljesítménytúrázók három nyomvonalon járhatják be a környéket. A tájékozódást eligazító és ismeretterjesztő táblák segítik. A turisztikai fejlesztésről a Hidegkúti-forrás megszépült környezetében tájékoztatták az újságírókat.

A dombokkal és erdőkkel körbevett tájegység kiváló lehetőséget ad a túrázásra. Az útvonalak és látványos pihenőhelyek kialakítására a város kiemelt figyelmet fordított. 

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

A táblára vésett felirat a város első írásos említésének 775 éves jubileumára emlékeztet. A forrás egykor fontos találkozási pont volt, kegyhelyként tisztelték.

Gecse Péter önkormányzati képviselő:

A tisztáson új Mária szobrot helyeztek el. Állagmegőrzés után itt állították fel a százesztendős keresztet is, melynek korábbi helyén – a Gesztenye utcában – újat emeltek. Mintegy 19 millió forintos ráfordítással többek közt biztonságos lépcsősort és fedett pihenőt építettek. Ehhez az alapokat a környéken élők teremtették meg, miután két évvel ezelőtt felszámolták itt az illegális hulladéklerakókat. A beruházásnak és az önkénteseknek köszönhetően minden adott az egészséges kikapcsolódáshoz és a rejtett természeti kincsek felfedezéséhez. 

dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő:

A Horhosok és Páfrányok útvonalai a Magyar Természetjáró Szövetség weboldalán és applikációjában is elérhetők. A mobiltelefonos útikönyvbe 2023-ban a Tölgyek útja is bekerül, melyet – ugyancsak három nyomvonalon – az Alsóerdőn hoznak majd létre.

K.I./F.M.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: