keresés a weboldalon

Mától bérelhetők az elektromos rollerek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mától bérelhetők az elektromos rollerek (Videó)

2023 április 03 - hétfő
A szolgáltatás célja a környezettudatosság népszerűsítése mellett a gépjárműforgalom kiváltása. Ennek érdekében városszerte 43 pontot jelölt ki az önkormányzat és az üzemeltető cég, ahol összesen 100 eszköz várja használóit.

Minimális technikai korrekció után a napokban üzembe helyezik ezeket a járműveket. A koncepció a gyors városi közlekedésre kínál karbonsemleges megoldást. Balaicz Zoltán polgármester rámutatott: több városban tapasztalták, hogy használat után szétdobálják, hanyagul kezelik a kétkerekűeket. Ennek érdekében Zalaegerszegen egy új modellt alakítottak ki: a szolgáltatás elindításához és leállításához egyaránt ezeken az E-roller pontokon kell állnia a járműveknek.

A bérléshez mobilalkalmazás szükséges. Pongrácz Tamás az üzembentartó zalaegerszegi képviselője ismertette ennek lépéseit. A kormányon található QR-kód beolvasása elindítja az applikáció letöltését. Ezután regisztrálni kell a fizetési módot, amely vagy telefonos pénztárcát, vagy bankkártyás fizetést jelent.

A roller 250 forintért indul el, majd percenként 60 forintért lehet közlekedni vele. Pongrácz hozzátette: mivel az alkalmazás figyeli azt is, hogy van-e elegendő pénz a kártyánkon, így első használatkor leköt 750 forintot a menet végéig. Ezt azonnal visszautalják, amint a roller visszakerült valamelyik E-roller pontra és leállítjuk a szolgáltatást. 

Az eszközöket szemrevételezte Soós Szabolcs is. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője – a balesetek elkerülése érdekében – elsősorban a védőfelszerelések használatát és a KRESZ előírások betartását hangsúlyozta.

N.J./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: