keresés a weboldalon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójára emlékeztek hétfőn Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójára emlékeztek hétfőn Zalaegerszegen

2023 október 24 - kedd
Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulójára emlékeztek hétfőn Zalaegerszegen. A programok között több koszorúzás, csendes főhajtás, megemlékezés és koncert is szerepelt. Beszédet – az Ady Endre utcai emlékműnél – Balaicz Zoltán polgármester mondott, aki hangsúlyozta: 1956 nem csupán egy volt az európai forradalmak sorában, több volt az, mint forradalom.

Az egybegyűltek délelőtt Szerencsés Rudolf, majd Ostoros Károly emlékművét is megkoszorúzták. Mindketten a Városi Forradalmi Bizottság vezetői voltak.

A rendőrkapitányság előtti kopjafánál csendes főhajtással tisztelegtek a városvezetők, majd a zalaegerszegi vérontás helyszínén folytatódott a megemlékezés.

A helyi eseményeket Balaicz Zoltán polgármester idézte fel. A 67 évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatban kifejtette: 1956 több volt, mint forradalom. Úgy fogalmazott: azért győzött, mert a világháború után egyszer már újjáépített, de a szovjet tankok által ismét rommá lőtt házak, a felborított gépjárművek, a kiégett autók és az utcakövekből felhalmozott barikádok mögött rend, összefogás és szeretet uralkodott.

Videógaléria

Balaicz Zoltán beszédét azzal zárta: mindannyian felelősséggel tartozunk a saját sorsunkért és önmagunkon keresztül az egész közösségért. Október 23-a azt üzeni, ott van bennünk az erő, amellyel a történelem menetét alakítani tudjuk.

A megemlékezés koszorúzással ért véget Zalaegerszegen.

F.M./B.P.

Fotó: Seres Péter

Képgaléria

Tartalom megosztása: