keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

10 millió forintból gazdálkodnak

Zalaegerszeg címer
Hírek

10 millió forintból gazdálkodnak

2005 március 10 - csütörtök
Az elmúlt évben több kiemelt célt is kitűzött a közalapítvány, így például Keresztury Dezső, író, költő születésének 100. évfordulójának méltó megünneplését, valamint Németh János keramikus 70. születésnapja alkalmából, az alkotó életműve egy részének színvonalas dokumentálását.

A kuratórium a tavalyi évben mintegy 8,7 millió forint támogatást ítélt oda, ezen kívül pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy három kiadványt 50-50 példány megvásárlásával patronál.

A beszámoló után dr. Németh József, a kuratórium elnöke a jövőbeni terveket ismertette az egybegyűltekkel. Elmondta: a közalapítvány ebben az évben 10-11 millió forint közötti pénzösszegből gazdálkodhat, amelyből a Flórián-szobor restaurálását és az utcák névadóira emlékeztető táblák elkészíttetését mindenképpen szeretnék megvalósítani. Megtudtuk, a Flórián-szobrot – a korábbi tervekkel ellentétben – nem lehet megtisztíttatni, így csupán egy módon óvható meg a műemlék, mégpedig úgy, ha újrafaragtatják és fedett helyre kerül.
Az utcanévtáblák kihelyezését azért tartja fontosnak a közalapítvány, mert sok városlakó nincs tisztában azzal, hogy egyes utcák mely ismert személyekről kapták a nevüket, így egy kisebb méretű, ismertetővel ellátott tábláról bárki informálódhat arról, ki volt és miről nevezetes az utca névadója. Több városban már találkozhatunk ilyen utcatáblákkal, s a kutatórium tagjai azt tervezik, hogy minden évben újabb utcákat „szerelnének” fel táblákkal. Az elképzelések szerint, az első ütemben a Bíró Márton, a Vörömarty, a Czobor Mátyás, valamint a Botfy utcába helyeznének ilyen újszerű utcatáblákat.

Az ülés záró szakaszában a beérkezett pályázatokról döntöttek a megjelentek.  Szerdahelyi Károly – aki korábban a városi főépítészi tisztséget is betöltötte – munkásságát bemutató kötet kiadását 500 ezer forinttal, a Lenti Honismereti Egyesület által kiadott könyvet 150 ezer forinttal, Farkas Ferenc szobrász kiadványát pedig 300 ezer forinttal támogatta a kuratórium. Emellett a Frank Frigyes emlékkiállítás megrendezésére 100 ezer forintot, A Zrínyi Miklós Gimnázium Izsák tábla elhelyezésére 30 ezer forintot szavaztak meg. Császár Ferenc író, tanár születésének 200. évfordulójára a levéltár szeretne egy konferenciát szervezni és ezzel párhuzamosan egy kiadvány is készülne. E tanulmány kiadására 800 ezer forintot ítélt oda a közalapítvány kuratóriuma.

Tartalom megosztása: