keresés a weboldalon

1700 diák élén a Ganz-Munkácsyban

Zalaegerszeg címer
Hírek

1700 diák élén a Ganz-Munkácsyban

2010 március 09 - kedd
Fiatal, törékeny lány. Első benyomásként félénknek tűnik, aztán amikor megszólal halk szavából nyugodt határozottság érződik. Major Kitti tizedik évfolyamos tanuló a Munkácsy- szakközépiskola műszaki könnyűipari szakán. Ruhatervező szeretne lenni. A tanulás mellett nem vonja ki magát a közösségi életből, már általános iskolás korában (Landorhegyi – Pais) is tagja volt a diákönkormányzatnak. A középiskola első évében alelnökként, idén pedig már elnökként végzi eme tevékenységét. Ezzel a Ganz-Munkácsy iskolában tanuló közel 1700 diák élén áll.

– A múlt héten zajlott az iskolában a diákparlament, mely a tanulók legfőbb érdekvédelmi fóruma. Hasznos délután volt, sok kérdést meg tudtunk vitatni – mondja Kitti.

– Melyek voltak ezek a felvetések?
– Beszámolót tartottam arról a közéleti továbbképzésről, melyen az iskolát képviselve Dunaújvárosban vettem részt októberben. Aztán az idei tanév eddig megvalósult és tervezendő programjait ismertettük. A felvetődő kérdésekre, kérésekre Vargáné Bérczes Bernadett igazgató válaszolt.

– Melyek a még hátralévő iskolai programok?
– Jelenleg zajlanak a felvételi elbeszélgetések a leendő kilencedikesekkel. Velük találkozunk, beszélgetünk, bíztatjuk őket, hogy jöjjenek bátran a mi sulinkba. Fontos esemény a hagyományos diáknap április elején. Ezzel kapcsolatban volt is egy újítási javaslatunk, szeretnénk, ha a hagyományos 24 órás röplabdamérkőzések mellett 24 órás mozi maraton is lenne az iskolában.

– Milyen egyéb javaslataitok voltak még?
– Hetente három alkalommal van iskola rádió, melyet a diákok vezetnek. Ezzel kapcsolatban hangzottak el kérések, minél többfajta zenét szeretnének hallani a fiatalok. Felvetettük, hogy jó volna, ha nagyobb és korszerűbb tornateremben lennének az óráink. Az igazgatónő elmondta, hogy ez már több éves terv, anyagi lehetőségek függvényében fogják megvalósítani, csak úgy mint egyéb korszerűsítéseket az iskolában. Szintén az igazgatónő tájékoztatott a leendő ösztöndíjas szakmákkal kapcsolatos tudnivalókról.

– Van-e kapcsolatod a többi iskola diákvezetőivel?
– Delegált vagyok a városi DÖK-be. Az itteni tagsággal tartom a kapcsolatot, voltunk már közös rendezvényen, a nyáron Franciaországban.

– Ebben a nagy iskolában, milyen vezetőnek lenni?
– Meghallgatom a többiek kéréseit, javaslatait és továbbítom megfelelő helyre.

– Nemrég óta működik az iskolában beléptető rendszer. Hogy fogadták ezt a diákok?
– Jól, nincs ellenérzés. Így idegenek nem tudnak bejutni az intézménybe.

– Jövőre az évenkénti váltásnak megfelelően ganzos diák lesz az elnök. Továbbra is részt veszel majd a munkában?
– Természetesen – válaszolja.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: