keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

1956 a zalai településeken

Zalaegerszeg címer
Hírek

1956 a zalai településeken

2004 október 21 - csütörtök
Mikor történt és mi történt? – ezekre a kérdésekre keresték a választ a két kötetes könyv szerkesztői, Csomor Erzsébet és Kapiller Imre, a Zala Megyei Levéltár munkatársai. Az ’56 Zala megyei kronológiája és személyi adattára című kötetet a levéltárban Káli Csaba igazgató-helyettes mutatta be a szerzők társaságában.

Az országban harmadik ilyen összefoglaló készült, amelyben településekre lebontva követik a forradalom eseményei 1956 október eleje és 1957 januárja között. Az egyes községekre, városokra vonatkozó adatok a járások és azon belül az egyes települések betűrendjében követik egymást. A megyének 1956-ban 261 települése volt, ebből 27 településről nem sikerült érdemi adatokat szerezniük a kötet összeállítóinak.
Az előzményekről Káli Csaba elmondta: az 56-os események kutatása 15 évvel ezelőtt indult, az első helyi összefoglaló 1992-ben jelent meg, majd 1996-ban a Zalai Gyűjtemény 40. köteteként megjelent az ’56 Zalában című dokumentumválogatás, és ennek mintegy folytatása a most bemutatott adattár és kronológia. 2001-ben a Zalaegerszegi Füzetek sorozatban került kiadásra Csomor Erzsébet összeállításában az 1956 Zalaegerszegen című kiadvány.
A kétkötetes munka újdonsága, hogy a megye egészére kiterjed, különösen érdekesek a falvak eseményei, hiszen ezekről kevesebbet lehetett tudni. Az események szinte két hét alatt zajlottak le és egy nap alatt is sok minden történt és változott.
A megtorlás bírósági iratait is figyelembe vették és feldolgozták, fogalmazott Káli Csaba megjegyezve, a huszadik század ezekből az irat anyagokból ismerhetők meg igazán. Természetesen figyelembe vették azt is, hogy koncepciós ügyekről van szó, kész tényként nem lehetett elfogadni ezeket a dokumentumokat. A vallomások olyan fizikai és lelki állapotban születettek, hogy azok valóságtartalma sok esetben kétségbe vonható. Az egyes települések forradalmi történéseinek felsorolása után a személyi adattárban azok szerepelnek, akik aktívan részt vettek a helyi eseményekben.
Az ’56 Zala megyei kronológiája és személyi adattára kötet 700 példányban jelent meg, mintegy 1,5 millió forintos költséggel.

Tartalom megosztása: