keresés a weboldalon

1956 hőseire emlékeztek (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

1956 hőseire emlékeztek (Videó)

2020 november 04 - szerda
Városi megemlékezést tartottak Zalaegerszegen az 1956-os forradalom és a szovjet csapatok bevonulásának 64. évfordulóján. A szabadságharc leverése 3629 magyar élet kioltását, 200 ezer ember életének gyökeres megváltozását, és egy egész nemzet önálló akaratának elfojtását jelentette.

Szűk körben tisztelegtek az áldozatok előtt a megyeszékhelyen. A megszokottakkal ellentétben idén nem tartottak nagy rendezvényt, az iskolások műsora is elmaradt. Gecse Péter alpolgármester úgy fogalmazott: a járvány ellenére se feledjük nemzeti hőseinket.

Gecse Péter alpolgármester, Zalaegerszeg:

Dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő is részt vett a rendezvényen. Mint mondta, november negyedike nem volt mindig nemzeti gyásznap.

Dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő:

Vigh László országgyűlési képviselő az eseményen tartott beszédében kiemelte: nem kaptak az akkori és a mostani magyarok sem segítséget másoktól, egyedül maradtak a bajban.

Vigh László országgyűlési képviselő:

1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a Szovjetunió általános támadást indított az ország ellen, melynek határozott célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt. Az áldozatokra mécsesgyújtással emlékeztek Zalaegerszeg elöljárói.

N.J./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: