keresés a weboldalon

1956. okt. 23-ra emlékeztünk iskolánkban

Zalaegerszeg címer
Hírek

1956. okt. 23-ra emlékeztünk iskolánkban

2015 november 23 - hétfő
Iskolánkban – a hagyományokhoz híven – idén is ünnepi műsorral emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc dicső eseményeiről, a hős hazafiakról.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nép történelmének egyik meghatározó jelentőségű, sorsfordító időszaka volt.

A szovjet megszállás ellen folytatott szabadságküzdelem a budapesti egyetemi diákok békés tüntetésével kezdődött. Az MDP vezetése betiltotta a korábban engedélyezett demonstrációt, majd délután, látva a kialakult helyzetet, mégis engedélyezték. A Bem-szobornál felolvasták a tizenhat pontot, melyben a legfontosabb és legsürgetőbb követeléseiket fogalmazták meg. Ezek után a tömeg elindult a Parlamenthez, hogy meghallgassák Nagy Imre beszédét. Reformokat ígért és arra kért mindenkit, hogy térjenek haza. Még ugyanezen a napon a forradalmi tömeg a Himnuszt énekelve ledöntötte a hatalmas Sztálin-szobrot, a zsarnokság jelképét.

Aztán a szovjet katonák bevonultak Budapestre, és elkezdődtek a véres utcai harcok. Ezek a napok Magyarország legszomorúbb napjai közé tartoznak. Az egész ország gyászolt, rengeteg ember életét vesztette az utcai harcok során.

Az 1956-os események megváltoztatták a XX. századi magyar történelmet, nemzetünk megmutatta bátorságát, hazaszeretetét, szabadságvágyát.

A műsorban sok szép verset, szavalatot, éneket hallhattunk. Elismerés jár a szereplőknek, hogy hitelesen, kellő méltósággal és ünnepélyességgel idézték fel nekünk 1956 példaértékű történéseit..

Kiss Petra Kata (9.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

 

Tartalom megosztása: