keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

2005 az igazi kihívások éve

Zalaegerszeg címer
Hírek

2005 az igazi kihívások éve

2005 március 04 - péntek
Bármilyen hasznos és jó egy elképzelés, ha nincs mögötte pénzügyi forrás, a terv csak terv marad. A Deák Ferenc Városépítő Program gazdasági és pénzügyi hátteréről Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke tartott előadást, amely többek között tartalmazta az alábbiakat.

Az Európai Unió kemény versenyt jelent a gazdaság szereplőinek, amely az önkormányzat gazdálkodását is érinti. Éppen ezért a legfontosabb a kiegyensúlyozott önkormányzati működés biztosítása, a város lendületének fenntartása. Különösen aktuális a munkahelyek megtartása.
A finanszírozás forrásai: pályázatokon elnyert támogatások (ISPA, KA, HEFOP-TISZK). Felhalmozási célú értékpapír eladása, az önkormányzati tulajdonú cégek használati és bérleti díjainak befizetései. Sikeres vagyongazdálkodás: ingatlanok felhalmozási célú vásárlása és értékesítése. Végül: önkormányzati infrastruktúra fejlesztési hitel-program.
Munkahelyteremtésre: ságodi ipartelep fejlesztésre 222 milliót tervez Zalaegerszeg, míg a 74-es fűút melletti kisvállalkozási park közművesítésére 70 millió forintot.
A zalai megyeszékhely további lehetőségei:
– Felsőoktatás, K+F további fejlesztése (Regionális Mechatronikai Technológiai Centrum létrehozása),
– Elkerülő utak mentén ipari parkok (logisztika) fejlesztése, kihasználva az európai V. korridor előnyeit.
– A termálturizmus mellett a konferencia turizmus fellendítése,
– Nemzetközi sportesemények rendezése, a sport turizmus fokozása,
– Egészségfejlesztés, prevenciós programok (Családi Egészségfejlesztő és Kulturális Centrum létrehozása),
– Szociális ellátó rendszer fejlesztése.
Mire, mennyit költ az önkormányzat 2005-ben?
Vállalkozás-és gazdaságfejlesztés (292 millió), infrastruktúra fejlesztés, rekonstrukció (1 milliárd 613 millió), otthonteremtés (290 millió), intézményrendszer fejlesztés (588 millió). Ez összesen 2 milliárd 783 millió forint.

Tartalom megosztása: