keresés a weboldalon

209 éve született Deák Ferenc

Zalaegerszeg címer
Hírek

209 éve született Deák Ferenc

2012 október 17 - szerda
„Előmozdítani az ország anyagi és szellemi érdekeit, szem előtt tartva mindig a népjogokat és a törvények előtti egyenjogúságot.” Ezt Deák Ferenc mondta 1868-ban. A ‘haza bölcsének’ gondolatait is felidézték ma Zalaegerszegen a Deák téren. Születésének 209. évfordulóján Zala megye és Magyarország egyik legnagyobb politikusára emlékeztek a megyeszékhelyen.

A régi vármegyeháza mellett, ahol politikai pályafutása elkezdődött, áll ma is Deák Ferencnek szobra. Az ünnepségen Kiss Gábor a politikus nevét viselő megyei könyvtár igazgatója elmondta: 209 évvel ezelőtt Söjtörön látta meg a napvilágot Deák Ferenc. Szomorú nap volt a családnak, hiszen édesanyja belehalt a szülésbe. A nemzet számára viszont boldog dátum, mivel Deák közreműködésével, 64 évvel később Magyarország levetette rabruháját és ismét önmaga lehetett. 
Az ünnepségen Deák Ferenc egyik beszédéből is idéztek. Bene Dániel tolmácsolta azokat a szavait, amelyeket a kiegyezési tárgyalások sikere után 1868-ban Pest város küldöttsége előtt mondott.
Az ünnepség végén megkoszorúzták Deák Ferenc szobrát. Az alkotás 1879 óta áll itt. Közadakozásból építették és ez volt az első Deák szobor az országban.
S.Z.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: