keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

40 éves a Landorhegyi Általános Iskola

Zalaegerszeg címer
Hírek

40 éves a Landorhegyi Általános Iskola

2005 december 13 - kedd
Negyven évvel ezelőtt, 1965. szeptember 1-jén nyitotta meg kapuit a Landorhegy első általános iskolája, a mai Landorhegyi Általános Iskola. Az eltelt 40 év alatt több mint 4000 diák végezte elemi tanulmányait az intézmény falai között. A jubileum alkalmából azokat hívták meg közülük, akik az utóbbi tíz évben a média reflektorfényébe kerültek, akár szerkesztőként, műsorvezetőként, vagy munkájuk, tevékenységük végett.

Iskolai élményeiről, majd pályafutásáról beszélt a mai landorhegyiseknek Kandász Andrea, a TV2 televíziós műsorszerkesztője, Pónácz András sportriporter, Bella Levente, a Megasztár tehetségkutató verseny döntőse, Orbán Veronika szépségkirálynő, Molnár Tünde az RTL Klub túlélőshowjának nyertese pedig az Internet segítségével Spanyolországból szólt a gyerekekhez. Az ismertté vált egykori landorhegyiseket a helyi média képviselői – ugyancsak az iskola volt tanulói – faggatták.

A talkshow Bella Levente koncertjével zárult, a diákok nagy örömére. Az egykori kisdiák ma is szívesen emlékszik vissza általános iskolás éveire.
– Az általános iskola első két évét a Dózsa iskolában töltöttem, harmadikas koromban kerültem át a Landorhegyibe. Szerencsére nagyon közel laktunk az iskolához, így nem kellett buszoznom reggelente – emlékszik vissza Bella Levente. – Nagyon szerettem iskolába járni, bár akkoriban minden nagyobbnak tűnt, mint ma. Szép emlékeim vannak. Testvérem egy évvel járt felettem, csak úgy ismertek bennünket, mint a Bella testvérek.

Az iskola eltelt 40 évéről Mátai Ferenc igazgató is szívesen beszél. Az emlékezésben segíti az a fotókiállítás, amely január végéig díszíti az iskola auláját.

– Tizenhat tantermes lakótelepi iskolaként indultunk 40 évvel ezelőtt. Hamar kinőtte magát az iskola, rövid időn belül nyolc tanteremmel bővíteni kellett. Ezt követően iskolai könyvtárral gazdagodtunk, majd a 80-as években elkészült tornacsarnokunk, mellyel egy időben elindult az emelt szintű testnevelésoktatás az intézményben – ismerteti a történetet Mátai Ferenc. – Élen járt iskolánk az idegen nyelv tanításában is. Kezdetben oroszt és németet tanítottunk, majd a 70-es évek végén bevezettük az angol nyelvet. A 90-es években az informatika irányába nyitottunk. Tettünk minden újítást úgy, hogy közben igyekeztünk megőrízni hagyományainkat. 

Jelen pillanatban 722 tanulót számlál a Landorhegyi Általános Iskola. A jelenlegi viszonyok között szinte hihetetlennek tűnik, hogy a 70-es évek közepén 1200-nál is több diák koptatta az intézmény padjait. Volt, hogy a közeli óvodákban is tanítottak. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: