keresés a weboldalon

40 éves a Magyar Olajipari Múzeum

Zalaegerszeg címer
Hírek

40 éves a Magyar Olajipari Múzeum

2009 szeptember 28 - hétfő
Nagyszabású kiállítással ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Magyar Olajipari Múzeum. A szeptember 26-i vidám hangulatú ünnepélyes megnyitón számos „olajos” és „csöves” szakember vett részt, és méltatta néhány szóban az iparág múltját.

Dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülállónak nevezte a szabadtéri együttest. A skanzen elsőként nyitott az országban és egyetlen, mely csak egy tájegységet mutat be. Olajipari tárlatként a zalai az egyetlen hazánkban, a finnugor kiállításnak, pedig Európában sincs párja.

Hozzátette, ennek a komplexumnak a turisztikai kihasználtsága korán sem teljes, ezen a téren az illetékesek nagyobb együttműködése kívánatos. Emellett szponzorokra is szükség lenne, bár az olajipari kiállítás azon kevesek közé tartozik, melynek még megvan a háttere a MOL részéről.

– Az olajipari tárlat dinamikusan fejlődik, folyamatosan kapja az iparágból a kifutó eszközöket. Új lehetőség, hogy a társterületek, így a termálhasznosítás és a vízügy történetének bemutatása, szintén gazdagítja a múzeum anyagát, de a bővítésre a mainál sokkal nagyobb lehetőségek lennének – mondta dr. Vándor László.

Juhász Csaba, a MOL Csoport Földgázszállító ZRT. ügyvezetője új kiállítást nyitott, mely a mára már legendás hírű, 70 évvel ezelőtt épített zalai 8 collos vezetéket mutatja be. A 250 kilométer hosszú, Bázakerettye és Csepel közötti kőolajat és földgázt egyaránt szállító cső több technikatörténeti érdekességet is hordoz.

Így a zalai mezők kitermelése során keletkezett kísérő gázokkal a főváros gázellátását segítették, illetve a korrózió okozta károkat helyben kidolgozott technikai megoldással javították ki. Az eredetileg 30 évre tervezett csőrendszer, mely a második világháború okozta sérüléseket is átvészelte, egyes szakaszai még ma is működnek.

A cső egy 8 collos darabját az ünnepélyes megnyitón adott át Tarsoly Gyula, a Kőolajvezetéképítő ZRT. vezérigazgatója Tóth Jánosnak, a múzeum igazgatójának.

A házigazda igazgató miközben a tárlatra invitálta a résztvevőket elmondta, a napokban kerül nyomdába az a könyv, mely a magas színvonalon, komoly szakember gárdával létrehozott 8 collos építés vidám oldalát, emberi történeteket mutat be. Az egykori építők néhány tagja, akik már elkerülték a kilencedik ikszet is, még ma is közöttünk élnek.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: