keresés a weboldalon

55 éves évforduló a Báthoryban

Zalaegerszeg címer
Hírek

55 éves évforduló a Báthoryban

2009 április 05 - vasárnap
Jubileumi ünnepséget rendeztek a Báthory István Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Székhelyiskolában. Bár az említett nevet csak 1984-ben vette fel az intézmény, amely a Páterdombra 1981-ben költözött. 1954 augusztusa óta számos változás történt az iskola életében, mely közül több is új időszámítást jelölhetne, de a lényeg, a kereskedelmi és vendéglátó-ipari képzés 55 évvel ezelőtt kezdődött a jogelőd kereskedelmi tanulóiskolában.

Az intézmény történetének fontosabb momentumait ünnepi beszéde során dr. Gyimesi Endre polgármester és Kónyáné Tömpe Lívia igazgató is kiemelte, valamint az iskola irodalmi színpados tanulóinak ötletes műsora is az elmúlt évtizedeket mutatta be a közönségnek. De mivel a szó elszáll, ezért a jubileumra kiadott évkönyv is nyomon követi a múltat számos egyéb komolyabb, könnyedebb írás mellett.

A nap méltó alkalom volt a pedagógusi munka elismerésére. A polgármester Kónyáné Tömpe Líviának adott át emléklapot a nagy szakmai tudással és elkötelezettséggel végzett oktató- nevelőmunkáért. Az igazgatónő, pedig amellett, hogy az egész kollektíva tevékenységét méltatta, kitüntető címeket adott át.

Így Borosán Tibort főtanácsossá nevezte ki, valamint Báthory-plakettben részesítette Hadászi Ágnes, Berta Beatrix és Papp Miklós tanárokat. Keményné Nagy Erika főtanácsos, pedig a Magyar Nemzeti Gasztoronómiai Diákszekció szervezéséért kapott elismerést.

Az ünnep része volt egy névadó is. A taniroda egykori kolléga, Bein György nevét vette fel ünnepélyes keretek között. Megrázó élményt nyújtott az úgynevezett osztályterem – színház első magyar adaptációja, Kai Hensel: Klamm háborúja című műve, mely a tanár – diák konfliktus bugyraiba vezetett.

E témára épült aztán Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosának előadása a szülői, gyermeki, pedagógusi jogok érvényesüléséről. Az ünnep során régi és mai tanárok találkoztak, ünnepeltek okkal. A vendégek között volt az iskola első főállású tanára és igazgatója Vincze Gyula is, akinek boldog mosolya igazolta a sok szép emléket. A szakmát jól és magas szinten, űző embereken fordul meg a haza sorsa, mondta többek között dr. Gyimesi Endre.

A Báthory, illetve 2003 óta a Páterdombi Szakképző Iskola 896 diákjával, akiket reggel a frissen sütött péksütemény illata kísért az órára, ezen az úton jár. Bár a válság nehézségei itt is érezhetők, tovább szövik a szakmai terveket. Így az idén cukrászműhelyt és tanéttermet kívánnak felszerelni. A névadó kapcsán, pedig nem kizárt, hogy lengyel kapcsolatokat is építenek.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: