keresés a weboldalon

’56 emlékezete (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

’56 emlékezete (Videó)

2018 október 24 - szerda
Városszerte megemlékezéseket tartottak Zalaegerszegen is az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából. Az elöljárók és a civil szervezetek képviselői többek között koszorúzással, filmvetítéssel, kulturális műsorokkal és ünnepi szentmisével tisztelegtek a hősök előtt.

Szerencsés Rudolfot, a Zalaegerszegi Forradalmi Tanács utolsó elnökét koholt vádak alapján perbe fogták és elítélték, aki ezt követően is sok megtorlást szenvedett el. Tetteiről és a szabadságharcban betöltött szerepéről özvegye Ilona asszony és Hóbor József történész beszélt. Ezt követően elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Mindszenty-iskola falán.

Az ünnepség a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelyén folytatódott, ahol az 50-es évek zalai meghurcoltatásairól készült filmet vetítették az érdeklődőknek. Ezt Kiss Bódog Zoltán a POFOSZ Zala megyei elnöke méltatta.

A forradalom és szabadságharc eseményeit az Ady utcai ’56-os Emlékműnél is felelevenítették. Itt Balaicz Zoltán polgármester beszédében kiemelte: a magyarok legfőbb fegyvere a szabadság utáni vágyuk és az elnyomás megszüntetésére irányuló akaratuk volt.

Balaicz Zoltán hozzátette: az akkori álmok megvalósításának lehetősége adott. Zalaegerszegen pedig továbbra is kitartóan azon dolgoznak, hogy munkát, családot, otthont, hazát és jövőt teremtsenek, ahogy azt az ’56-os hősök is akarták.

Gy.A./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: