keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A 19. századi kisváros nem volt olyan érdekes

Zalaegerszeg címer
Hírek

A 19. századi kisváros nem volt olyan érdekes

2005 május 13 - péntek
Ez az első ilyen várostörténeti konferencia, ilyen még nem volt! – hangzott el a kétnapos tudományos fórum első napján. A Végvárból megyeszékhely címmel megrendezésre kerülő konferencián Molnár András, a Megyei Levéltár igazgatója köszöntötte a közgyűjtemények munkatársait, és a Zalaegerszeg története iránt érdeklődőket. A kutatók előadásaikban a 14. századtól elevenítették fel a város történetét.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy húsz évvel ezelőtt, a rendezett tanácsú várossá válás 100. évfordulója alkalmából, magam is szerkeszthettem Kustos Lajos akkori tanácselnök felkérésére, egy várostörténeti forrásokat összegyűjtő kötetet”- fogalmazott köszöntőjében dr. Gyimesi Endre polgármester. Elmondta, hogy az elmúlt húsz évben egyre csak gyűltek a tudományos kutatások eredményei és most már fokozott a várakozás egy átfogó várostörténeti monográfia iránt. A polgármester jelezte: a konferencia előadásait írásos formában is megjelenteti a város. Mint fogalmazott, Zalaegerszeg története rendkívül színes. Melegszívű, szülőföldjét szerető emberek éltek és élnek itt, akik tisztelik múltjukat.

A konferencia első előadója Kiss Gábor könyvtárigazgató volt, aki Zalaegerszeg historiográfiájáról beszélt. Utalt az 1900-as évek elején munkálkodó Sebők Samu főgimnáziumi tanárra, aki az addig összegyűlt levéltári iratokat rendszerezte és erről egy tanulmányban be is számolt. Ez az első szilárd mérföldkő a város történetének feldolgozásában. Kiss Gábor szólt továbbá az elmúlt évtizedek forrásmunkáiról, kiemelve az alkotókat, kutatókat. Megjegyezte: a 19. századi kisváros nem volt igazán érdekes, akkoriban Göcsej jobban érdekelte a helytörténettel foglalkozókat. Abból az időből igazán a „húsvéti határjárás” maradt fenn.

A város életében a vasút és a főgimnázium létrejötte rendkívül fontos volt. A képzett, világlátó tanárok jelenléte megpezsdítette a helyi szellemi életet.
Az első napon a 14-16. századi Zalaegerszegről és környékéről, majd a 16-17. századi vár szerepéről dr. Bilkei Irén levéltáros és dr. Vándor László múzeumigazgató tartott előadást. Kapiller Imre levéltáros a 17-19 századi város nemesi társadalmáról beszélt,  dr. Németh József muzeológus pedig a 20. századot megelőző művelődési viszonyokat mutatta be.
A tudományos konferencián előadást tartott még többek között Csomor Erzsébet, Megyeri Anna, Foki Ibolya, Paksy Zoltán, Béres Katalin, Káli Csaba, Kostyál László a levéltár illetve a múzeum munkatársai, valamint Szakács László erdész,. aki az egerszegi erdők történetét vázolta fel.   

Tartalom megosztása: