keresés a weboldalon

A bonbonkészítés aranyszabályai

Zalaegerszeg címer
Hírek

A bonbonkészítés aranyszabályai

2009 január 29 - csütörtök
A Páterdombi Szakközépiskola diákszekciója újabb ismeretekkel gazdagodott Talmácsi Károly cukrászmester jóvoltából, aki a kézi készítésű bonbonok és csokoládék néhány titkát fedte fel. Miközben a mester gyakorlati bemutatót tartott az intézmény oktatási kabinetjében, amolyan kellemes délutáni csevely hangulatban számos információt adott át a figyelmeseknek, a csokoládéval való bánásmód trükkjeitől kezdve a cukrász történelemig, csakúgy, mint a szakmai elhivatottság, tisztesség és a gazdasági helyzet összefüggéseiről, valamint olyan speciális figyelmességről, mint a diabetikus készítményekkel való kedveskedés.

Az aranyszabályok között első az óvatos bánásmód, mely kezes báránnyá változtatja a csokoládét. Minőségi bonbon és csokiforma nem készülhet temperálás, azaz a felmelegítés után kellő hőmérsékletre hűtött alapanyag nélkül. A munkához nélkülözhetetlen a jó felületű (márvány) asztal és megfelelő kéziszerszámok (spakni). Mindez jó adag türelemmel és szeretettel leöntve. Miközben a forma milliméteres dermedésére várt a mester, a bonbon fogyasztás mikéntjét is részletesen ecsetelte.

Mint mondta, a gyári édességek tölteléke túl keményre készül, így lehet garantálni a több hónapos szavatossági időt. A fogyasztás élvezetét azonban ez a tény jelentősen rontja. A kézi készítésű bonbonok eltarthatósága csak néhány hét, de a szájban szétomló töltelék és a finom szemcsés bevonó kellemes szájízt hagynak a fogyasztóban. Mindezt először saját kóstolás során tapasztalhatja meg a készítő. Ehhez ajánlott betartani a jó cukrász alap tulajdonságai egyikét a dohányzástól tartózkodást, mely az íz és szagérzékelés fő ellensége.

– De igazi szakmai névre csak az tarthat számot – tette hozzá a mester – aki valamilyen szegmenst választ és abban próbál a legjobb lenni, mert polihisztorság ebben a sokágú munkában nincs. Aki ráharapott a csokoládéra, annak nagyon sok öröme lesz benne. Az egyik legkedvesebb anyag, a vele való bánásmód viszonylag könnyen elsajátítható, ennek ellenére kevesen értenek hozzá, a késztermék pedig nagyon látványos.

Hogy valakinek ez való – e azt csak kipróbálás után lehet megtudni. Mert mindenki jó valamiben, és hogy mi ez a terület, ennek felfedezése a pedagógusok feladata és ennek kiderítését hivatott segíteni a bemutató is – mondta végül Talmácsi Károly abban bízva, hogy legalább néhány tanuló érdeklődését sikerült felkeltenie az alaplépések bemutatásával a bonbonkészítés iránt.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: