keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A bűz ellen

Zalaegerszeg címer
Hírek

A bűz ellen

2005 június 27 - hétfő
Üzemlátogatással egybekötött lakossági fórumot szervezett a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt., ahol ünnepélyesen átadták a Zalai Finomító áprilisban megszerzett Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) tanúsítványát is.

A megjelenteket elsőként Takács József, a finomító vezetője köszöntötte, aki kiemelte: fontosnak tartják a lakossággal való folyamatos párbeszédet, hiszen a problémákról efféle összejöveteleken tudnak eszmét cserélni a cég vezetői és a zalaegerszegiek. Ezt követően az auditálást végző cég képviseletében, Bodroghelyi Csaba nyújtotta át a KIR-tanúsítványt a finomító vezetőjének. Takács József hangsúlyozta: örülnek, hogy sikeresen szerepeltek az auditon, ez a dokumentum pedig visszaigazolása a tudatosan és ésszerűen végzett tevékenységüknek.

Ezután megkezdődött a meghirdet fórum. Igaz, a lakosság részéről nem mutatkozott nagy érdeklődés a rendezvény iránt – a városlakók részéről alig páran vettek részt a programon – ám így is hallhattunk felvetéseket. Kovács Géza, a páterdombi településrészi önkormányzat tagja például a finomítóból áradó kellemetlen illatok miatt szólalt fel. Elmondta: főleg az esti órákban éreznek bűzt, s van úgy, hogy éjszaka még az ablakokat is be kell csukniuk.

Végezetül pedig azt javasolta, hogy a MOL Rt. hozzon létre egy ingyenesen hívható zöldszámot, ahová a lakók fordulhatnak, ha rossz szagot éreznek. Valkusz Pál válaszában kifejtette: folyamatosan dolgoznak a káros anyagok kibocsátásának csökkentésén. Az elmúlt években 300 millió forintot költöttek arra, hogy zárttá tegyék a rendszert, visszaszorítva ezzel a kellemetlen szagokat.

A finomítási igazgató azt is elárulta: téves az a feltételezés, hogy azért erősebb néha a „bűz”, mert más összetételű anyagokat dolgoznak fel, hiszen ők folyamatosan ugyanazt a tevékenységet végzik. Hozzáfűzte: örömmel fogadták a javaslatot, és a jövőben bevezetik a zöldszámot, ahol a lakók elmondhatják panaszaikat. Valkusz Pál azt szintén elmondta, hogy rövid időn belül döntés születik a zalai finomító jövőjéről is. Itt kétféle alternatíva lehetséges. Előfordulhat, hogy a finomító a jövőben ugyanígy működik tovább, ám lehetséges, hogy változatlan létszámmal, de körülbelül fele ekkora kapacitással folyik majd a bitumengyártás.

Takács Józseftől megtudtuk, a bűz ellen úgy lehet védekezni, ha nem engedik ki a környezetbe. Ezen folyamatosan dolgoznak, melynek egyik állomásaként megszüntettek olyan „bázisokat”, melyek korábban a kellemetlen illatok forrásai voltak. Elhangzott, 2000 óta jelentősen csökkent a finomító által okozott légszennyezés, s ezen a területen a jövőben is szeretnének komoly eredményeket elérni.

A rendezvényen Tombi Lajos alpolgármester örömmel nyugtázta, hogy a zalaegerszegi finomító egy ilyen komoly tanúsítványt vehetett át. Leszögezte: a MOL Rt. évtizedek óta része Zalaegerszegnek, melynek a várossal együttműködve, ezt követően is kiemelten kell kezelnie a környezet, valamint az egészségvédelmi lépéseket.

A program zárásaként az érdeklődők rövid sétát tettek a finomítóban, ahol bepillanthattak az ott folyó munkába. 

Tartalom megosztása: