keresés a weboldalon

A felejtés és leépülés betegsége

Zalaegerszeg címer
Hírek

A felejtés és leépülés betegsége

2004 szeptember 22 - szerda
Az Alzheimer-betegség a központi idegrendszer leépülési folyamata, amelynek során részben az emlékezeti teljesítmények korai hanyatlása, később a személyiség egészének a leépülése következik be. Folyamatosan előrehaladó betegségről van szó, ami hosszú évekig is eltarthat és aminek a kóreredete nem pontosan ismert. Tudományos előrehaladás viszont már az a felismerés, hogy a régen agyi érelmeszesedéses megbetegedésnek tekintett kórformák közül külön lehet határolni azokat, melyek nem az agyi érrendszer károsodásán alapszanak. Az elmúlt tíz évben az Alzheimer-kór kezelésében óriási előrelépések vannak, annak ellenére, hogy sok kezelési forma még kísérleti stádiumban van – erősíti meg az információt dr. Győri László pszichiáter főorvos.

– Jelenleg hatvan gyógyszer áll rendelkezésre a világon, amit alkalmaznak e betegség kezelésére. Rendkívül intenzív kutatások folynak az újabb módszerek bevezetésére, és ami újdonság, hogy nem csak gyógyszeres kezelés, hanem úgynevezett immunizálás is rendelkezésre áll. Egyre több adat szól ugyanis amellett, hogy az Alzheimer-kórnál a központi idegrendszerben gyulladásos folyamat is zajlik, az ennek kapcsán keletkező kóros fehérje elleni immunizálás egyfajta megoldás lenne a betegség kezelésében. Ezek a legújabb kísérletek, ami azt jelentené, hogy ezzel a kezelési formával – nem rendszeres gyógyszerszedésről van szó – meg lehetne előzni a kór előrehaladását. Azon a ponton, ahol felfedezik a betegséget, megállítható lenne a folyamat. Tulajdonképpen egyfajta védettségről van szó. Olyanról, mint például a járványos agyvelőgyulladás ellen alkalmazott kezelési forma, vagy a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védettség – magyarázza dr. Győri László.
A különböző gyógyszerformák egyik legfontosabb csoportja az, amelyeknél a központi idegrendszerben ingerületátvivő anyagként működő acetylcholin mennyiségét növelik meg az idegrendszerben. Ezek a gyógyszerek közel két évvel hosszabbítják meg a viszonylagos egészségi állapotot, de a későbbiekben az előrehaladást is gátolják.
– A másik nagy csoportja a gyógyszereknek, amelyek elsősorban az agy általános anyagcseréjének fokozásával javítják a szellemi működést, míg a harmadik csoportba azok tartoznak, melyek az agyi oxigénellátási folyamatokba avatkoznak be. Vannak olyan gyógyszerek is – elsősorban hormon készítményekről van szó -, amelyek az idegsejtek pusztulásának a folyamatát gátolják. Rendkívül drága gyógyszerekről van szó – teszi hozzá a főorvos és megjegyzi: – Előrelépést jelentett a betegek ellátásában, hogy ezeknek a gyógyszereknek egy részét a TB támogatja. Ma már az országban különböző Alzheimer-centrumokat hoztak létre, ezek az ambulanciák jogosultak arra, hogy ezeket a gyógyszereket társadalombiztosítási támogatással felírják.
A gyógyszerek általában a betegség korai időszakában a leghatékonyabbak, de rendelkezésre állnak olyanok is, melyek „középsúlyos” állapotban lévőknél is hatékonyak. Elterjedt gyakorlat a gyógyszer-kombinációk alkalmazása, és ezzel a betegség előrehaladását tudjuk gátolni.
Dr. Győri László, mint mondja, minden gyanús esetben összetett kivizsgálási folyamatot ír elő a protokoll, amelybe részben pszichológiai vizsgálatok, valamint koponya MR-vizsgálat is beletartozik. A betegség követésében is használnak pszichológiai tesztet, ezzel megbízhatóan lehet mérni a romlást és a stagnálást is. A zalaegerszegi tapasztalatok is izgalmasak. Az Alzheimer-ambulancia dr. Vágó Éva adjunktus vezetésével működik a Kossuth utcai Mentalhygiénés Központban minden kedden. Beutaló nélkül is fogadják a betegeket. Az ambulancián ma már sokan fordulnak meg, többségükben nők. Az Alzheimer-kórban szenvedők közül a 65 év felettiek vannak a legtöbben és ahogy idősödik a lakosság, egyre többen lesznek, akik ebben a betegségben szenvednek. A családokra nagyon nagy teher hárul, a városban sajnos nincsen önsegítő csoport. A betegség folyamatának előrehaladásával pedig egyre nagyobb szükség lenne intézményi elhelyezésre. Zalaegerszegen jelenleg közel száz családot érint az Alzheimer-betegség. Az e kórban szenvedők megfelelő ellátása pedig nem megoldott.

Tartalom megosztása: