keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A feltámadt leány

Zalaegerszeg címer
Hírek

A feltámadt leány

2014 március 13 - csütörtök
Élt egyszer egy szegény cigányember, akinek annyi pénze sem volt, hogy a halott édesapjának, édesanyjának és szeretőjének a tiszteletére halotti tort tartson a temetés után.

Kilenc nap múlva minden éjjel valaki verte a kunyhója ajtaját. Először az édesapja, majd az édesanyja és végül a szeretője hangját halotta, akik így szóltak hozzá: „Eltemettél, és még tejet sem adtál!”. A szeretője megkérte arra, hogy menjen fel a hegyekbe, ahol talál egy barlangot és abban három tojást, törje azokat össze és akkor mindannyian békében nyugodhatnak.

A fiú azonnal elindult az erdőbe, ahol találkozott egy zsákot cipelő öregasszonnyal. A szegény cigány segített vinni a zsákot, amelyben a halva született lelkei voltak. Együtt mentek a holtak birodalmába kilenc napon át. Búcsúzóul az öregasszony adott a fiúnak egy darab húst, egy kulcsot, egy kötelet és egy kancsó tejet, de figyelmeztette, hogy okosan cselekedjen, mert különben soha többé nem tér vissza a holtak birodalmából.

Amint belépett a barlangba, kilenc kutya támadta meg, de a fiú közéjük dobta a húst, így békén hagyták. Ment tovább és egy kúthoz ért, ahol megpillantott egy asszonyt, aki a hajára kötött vízzel teli vödröt húzta ki a kútból. Odaadta neki a kötelet, hogy segítsen. Hamarosan egy házhoz érkezett , amelynek az ajtaját az öregasszonytól kapott kulccsal nyitotta ki.

A szobában megtalálta a három tojást, amelyeket feltört egymás után. Először az apja, majd az anyja jelent meg, akik nyugodt lélekkel távozhatta a holtak birodalmába. A harmadik tojásból a szeretője bújt elő, akit azonnal megitatott tejjel. A leány amint megitta a tejet, kiszabadult a halálból és együtt tértek vissza az élők közé. Ezt követően egy cigánytelepen találták magukat, ahol örömmel fogadták őket, házat építettek, sok gyermekük született és boldogan éltek, amíg meg nem haltak.

Golubics Kamilla 5.a
Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Petőfi Sándor Székhelyiskola

Tartalom megosztása: