keresés a weboldalon

A felzárkózás a cél – Indul a Deák Ferenc Új Városépítő Program

Zalaegerszeg címer
Hírek

A felzárkózás a cél – Indul a Deák Ferenc Új Városépítő Program

2011 február 25 - péntek
A szégyenpadról a „bezzeg” országok közé kell kerülnie Magyarországnak a közeljövőben – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf a Deák Ferenc Új Városépítő Program konferenciáján. A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára a zalaegerszegi rendezvényen hazánk gazdasági helyzetét értékelte, s beszélt a szükséges strukturális reformokról is.

Az államtitkár 2013-2014-re becsülte a 4-6%-os gazdasági növekedés elérését. Mint mondta: egyelőre nem tudják, hogy 2013-2014 után milyen eszközöket válasszanak arra, hogy nagyobb közteherviselésre ösztönözzék a külföldi tulajdonban lévő áruházláncokat, de az a cél, hogy a ezek a korábbinál több adóval járuljanak hozzá az ország költségvetéséhez. Összegzésében úgy fogalmazott: nehéz gazdasági helyzetet örökölt Magyarország, amit most sürgősen rendbe kell tenni.

– A gazdasági válságból való kilábalásnak a munkahelyteremtést tartom, amit alapvetően a magyar kis- és középvállalkozások tudnak a leggyorsabban megoldani. Az Új Széchenyi Tervben a hazai vállalkozásoknak nyújtunk olyan forráslehetőséget, ami a korábban elhalasztott befektetéseikhez, terveikhez nyújt támogatást. Ehhez az egész rendszert átalakítottuk – tette hozzá.

A konferencián szó volt egy nyugat-magyarországi gazdasági tengely kialakításának szükségességéről is. Elhangzott: fő cél, hogy Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Szombathely közösen erősödjön meg a régióban, utolérve például Győrt. Ennek érdekében közös gazdaságfejlesztési programokat dolgoznak ki, amit a helyi rendszer felzárkóztatásával indítanak el. Gyutai Csaba polgármester a részletekről számolt be.

– Létrehozunk egy városi tulajdonú pénzintézetet, amibe állami és városi forrás is kerül, ezzel az eszközrendszerrel szeretnénk a vállalkozók lehetőségeit bővíteni, olyan környezetet kialakítani számukra, elsősorban a befektetés-támogató programmal és az ipari park fejlesztéssel, ami vonzó lehet.

A városépítő konferencia másik fő témája a turizmusmarketing volt, melynek keretében a térségben rejlő lehetőségekről számoltak be a meghívott szakemberek.

-hozsu-

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: