keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A fiatalok életkezdését segítik

Zalaegerszeg címer
Hírek

A fiatalok életkezdését segítik

2008 december 24 - szerda
Ifjúsági információs és szolgáltató irodák nyílnak jövőre Zalaegerszegen. A létesítmények kialakítására és egyúttal számos program és rendezvény megvalósítására a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület és a Retro 73 Ifjúsági és Kulturális Közhasznú Egyesület nyert több mint 38 millió forintot. A TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) kiírásra benyújtott két pályázatban mások mellett az önkormányzat és a helyi felsőoktatás is közreműködött. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be az érintett felek.

Zalaegerszeg közgyűlése a közelmúltban fogadta el a város ifjúsági koncepcióját és cselekvési tervét. A benne megfogalmazott irányelvek szorosan illeszkednek a két civil szervezet projektjéhez, amelyek ifjúsági ellátórendszer működtetését határozták meg a fiatalok életkezdési, kulturális és közéleti esélyegyenlősége megteremtése céljából.

A két elnyert pályázati támogatás ennél fogva nagy jelentőségű, mert olyan infrastrukturális fejlesztések, valamint ifjúsági programok megvalósítását teszik lehetővé, melyeket az önkormányzat önerőből nem tudott volna megoldani, méltatta a pályázati sikereket Balaicz Zoltán önkormányzati képviselő, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke.

Az egyik pályázatot a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület nyújtotta be, és nyert közel 19,7 millió forintot céljai megvalósítására. Czebeiné Nemes Bernadett elnök elmondta, egyesületüknél kap helyet a létesítendő Zeg-Zug Ifjúsági Szolgáltató Iroda, mely információszolgáltatással, mentálhigiénés, jogi, pályaválasztási tanácsadással, irodai valamint on-line információs szolgáltatással és tanácsadással áll majd rendelkezésre. A főiskolai Karrier Infópont mellett a Kertvárosi Lakótelepi Sportklubban is létesül infópont.

A város ifjúságát segítendően kompetencia-fejlesztő műhelyek nyílnak; közösségi beilleszkedés, konfliktuskezelés, önkifejezés- és személyiségfejlesztés, valamint munkapiaci elhelyezkedés lesznek majd témái a foglalkozásoknak. Megrendezik a városi diáknapot az Egerszeg-fesztiválhoz kötődően, valamint új programként hívják életre a szünidőindító fesztivált és börzét. Mindkét esemény 2009-ben és 2010-ben is lesz.

Úgyszintén a Zegasztár tehetségkutató, valamint a 24 órás vetélkedő. A programokat a Retro 73 Ifjúsági és Kulturális Közhasznú Egyesület rendezi, mely 18,6 millió forintot fordíthat projektje teljesítésére. Ők is nyitnak ifjúsági információs és szolgáltató irodát, melyben foglalkoztatási információs pontot is létesítenek együttműködő partnerükkel, a regionális munkaügyi központ zalaegerszegi kirendeltségével.

Az iroda várhatóan az egyesület Mártírok úti helyiségében kap helyet, mondta el Fodor Tamás elnök. A munkapiaci belépés segítése mellett számos, egyéni és közösségi kompetenciákat fejlesztő programokkal – például nyelv- és filmklubokkal, alternatív tanulósarokkal – is várják a fiatalokat.

Az információs és szolgáltató irodákban, valamint az infópontokban ifjúságsegítők állnak majd rendelkezésre, akiket négy órában foglalkoztatnak. Örömét fejezte ki Kauzli Józsefné önkormányzati képviselő, a Kertvárosi LSC elnöke, mert szerinte ezzel a lehetőséggel a tízen-huszonéves fiatalok hiánypótló szolgáltatásokhoz juthatnak, és bővülhet kulturális és szabadidős tevékenységük. A megvalósítandó értékrendek miatt rendkívül jelentősek e pályázati eredmények, fűzte hozzá Rigó Csaba önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke.

(Zala-Lap, A. L.)

Tartalom megosztása: