keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A fogyasztói biztonságért (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A fogyasztói biztonságért (Videó)

2011 február 04 - péntek
A szabályszerűen működő vállalkozások a jövőben felkerülhetnek a pozitív listára – így igyekszik jogkövető magatartásra ösztönözni a szolgáltatókat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Azok a szolgáltatók és kereskedők kerülhetnek a lajstromra, amelyek kiérdemelték a fogyasztók bizalmát. A lista nyilvános lesz. A hatóság új fogyasztóvédelmi programjának részleteiről Pintér István, főigazgató számolt be a Zala Megyei Kormányhivatalban.

A rendszer kulcsfontosságú a vállalkozások, fogyasztók és a fogyasztóvédelemben dolgozók számára. Nem a büntetés a cél, sokkal inkább a megelőzés, a vállalkozóbarát szemléletmód kialakítása. A listára 3 terület átvizsgálását követően kerülhetnek fel a vállalkozások.

A Zala Megyei Kormányhivatal üdvözölte a kezdeményezést, hiszen a fogyasztóvédelem európai normákon alapuló irányba mozdulhat el. Rigó Csaba kormánymegbízott hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a szankciókról, büntetésekről beszéljünk, hanem beszéljünk azokról a vállalkozásokról is, amelyek olyan szolgáltatást nyújtanak a fogyasztók megelégedésére, hogy felkerülhetnek a pozitív listára. A rendszer segítségével elsősorban a vásárlók tájékozódhatnak arról, hogy hova érdemes bemenni, hol tapasztalhatnak mindig ügyfélbarát, pontos, precíz és barátságos kiszolgálást, hogy hol tartják be a jogszabályokat és az akciókat. Hasznos a lista a fogyasztóvédők számára is. Ez ugyanis a feltétele a fogyasztóbarát embléma elnyerésének. Ennek alapján tájékozódhat a lakosság az adott egység megbízhatóságáról, ha korábban nem ismerték az adott vállalkozást, szolgáltatót, kereskedőt.

Pintér István elmondta még: a hatóság tervei között szerepel idén Szerbia és Szlovénia bevonásával egy közös fogyasztóvédelmi program megvalósítása. Erdei Lehel, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott vezetője a zalai tapasztalatokat összegezve azt mondta, szemmel láthatóan javult a kereskedelmi jogkövetés megyénkben mind a vállalkozások, mind a szolgáltatók körében.

 -hozsu-/T.S.

Tartalom megosztása: