keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A Gála társasklub sikere

Zalaegerszeg címer
Hírek

A Gála társasklub sikere

2004 december 14 - kedd
Nincs egy hónapja, hogy a Gála Társastáncklub hazaérkezett a Minszkban megrendezett latin-amerikai formációs táncbajnokságról. Az egerszegi csapat nagyon boldog, hogy végre ők is kijuthattak egy ilyen rangos versenyre és vegyes érzelmekkel bár, de újra értékelhetik azt, hogy mire is képesek.

A Gála társastáncklub négy éve vesz részt formációs versenyeken. Magyarországon formációs bajnokság évente egyszer van, ezt huszonkilenc éven keresztül Miskolcon rendezték, idén első alkalommal Zalaegerszegen volt a házigazda. A táncklub természetesen nem csak szervezte a megmérettetést, hanem több kategóriában indult a versenyen. A társasági felnőtt táncokban negyedik, a társasági junior táncokban második és harmadik helyezést értek el. Számukra azonban a latin-mix kategória harmadik helyezése volt az érdekes, hiszen ez adott lehetőséget a nemzetközi versenyen való részvételre. A második helyezést elért budapesti Botafogó együttes ugyanis visszalépett a szereplés jogától, így az egerszegi csapat utazhatott Belorussziába, Minszkbe a latin-amerikai táncok formációs világbajnokságára.
– Tizennégy ország húsz csapata versengett, mi a tizenhatodikat lettünk. Nekünk ez a helyezés nagyon megfelel, hiszen nagyon erős csapatokkal voltunk versenyben. Látványos, pontozásos sportágról van szó, végig kell járni a ranglétrát, hogy valaki előbbre juthasson. Lehagytunk két szerb-montenegrói, egy ukrán és egy angol csoportot – mondta Kuzma Péter, a Gála Társastáncklub vezetője. – A felkészülés július elsején kezdődött, folyamatos edzőtáborokkal, a végén napi 6-8 óra tánccal. Az iskolaidőben már csak hétvégén próbáltunk, közben készültünk az október 9-ei magyar bajnokságra, majd az Egerszegen megrendezett nemzetközi versenyre. Az osztrák bajnokságon is részt vettünk, ott negyedikek lettünk.
– Milyen volt az utazás?
– Nem vagyunk gazdag csapat, így a buszt választottuk. Először Krakkóig utaztunk, s ahogy átléptük a magyar határt, hóviharba keveredtünk. A lengyel városból természetesen nem láttunk semmit. Másnap indultunk tovább Minszkbe, végig hóvihar, mellettünk kamionok az árokban. Belorussziában nyíl egyenes autópálya, két oldalon csak a fehérség. Egy huszonegy emeletes szálloda tizenharmadik. emeletén kaptunk szállást. Egy napot pihentünk, másnap parkett-próba. Ekkor találkoztunk először a helyszínnel, ami nem volt más, mint egy jégcsarnok. Előtte nap még hokimeccset játszottak. Nagyon reménykedtünk, hogy annyira azért nem lesz hideg. Sajnos nagyon hideg volt. A jeget nem olvasztották le, arra tették a parkettet. Akkor szembesültünk azzal, hogy hiába az izmok bemelegítése, amint a táncosok elkezdték a gyakorlat, három perc alatt elért a hideg a bokájuktól a tüdőig. Rosszul lettek, nem kaptak levegőt. Öltözködni is csak lent a pályán, egy sátorhoz hasonló, szellős „helyiségben” tudtunk. Az az igazság, hogy egy kicsit mások voltak a feltételek, mint mondjuk egy mediterrán országban. Ezekre a körülményekre pedig nem nagyon lehet itthon felkészülni.
A világbajnokság egyébként alig egy napig tartott, hiszen húsz csapat hat perces produkcióját elég volt ennyi idő alatt végignéznie a zsűrinek. Az öt táncból álló latin-mix koreográfiáját, jelmezét, felépítettségét, kivitelezését pontozták. Amikor az egerszegi csapat nyolc párja befejezte a produkciót és lejöttek a parkettről, mindenki elsírta magát. Kuzma Péter szerint ez a feszültségnek és annak tudható be, hogy végre vége és megcsinálták. Minden nehézség ellenére ezek tényleg az öröm könnyei voltak. Boldogok voltak, hogy helytálltak, hogy végre egy világbajnokságon is tapasztalatot szerezhettek, és természetesen nagyon sokat tanultak a győztesektől. Első idén is a hibátlan koreográfiát és előadást produkáló litván tánccsoport lett, a szombathelyi Savaria Táncklub is az élen végzett. A társastáncklub vezetője még hozzátette, köszönet mindazoknak, akik lehetővé tették számukra az utazást, és azoknak akik most is önzetlenül, minden ellenszolgáltatás nélkül segítették a munkájukat.

Tartalom megosztása: