keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A gyanús anyajegyek

Zalaegerszeg címer
Hírek

A gyanús anyajegyek

2005 október 05 - szerda
Magyarországon évente 1000-2000 fővel nő az anyajegyekből kiinduló festékes bőrrákban szenvedők száma. A zalaegerszegi kórház bőrgyógyászatán hetente találkoznak egy új melanómás beteggel az orvosok. Mivel teljes gyógyulást kizárólag az időben elvégzett sebészi beavatkozás jelenthet, nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon az, aki úgy látja, megváltozott anyajegye alakja, mérete, színe. A festékes bőrrák az egyik legrosszabb indulatú, legszeszélyesebb rosszindulatú daganat. Korán áttétet képezhet bármely életfontosságú szerven.

A zalaegerszegi kórház bőrgyógyászata nemrégiben új, korszerű műszerrel gazdagodott, mellyel pontosabbá vált az anyajegyek diagnosztizálása. A vizsgálóhoz csatlakoztatható digitális fényképezőgép és a számítógépes rendszer révén pontosan nyomon tudják követni a változásokat

– Korábban is a dermatoszkóp nevű, kis bőrmikroszkóppal tekintettük meg az anyajegyek felszínét. A dermatoszkóp segítségével 8-10 százalékkal pontosabban vagyunk képesek – szövettan nélkül – értékelni az elváltozást. Ami az új augusztus közepétől, hogy kaptunk egy digitális fényképezőgépet, amit a vizsgálóhoz és számítógéphez csatlakoztatva, rögzíteni tudjuk az anyajegy státusát – számolt be a fejlesztésről dr. Hódosi László bőrgyógyász főorvos. – Azért nagy előrelépés ez, mert sok esetben nehéz eldönteni egy anyajegyről, hogy az szabálytalan csupán, vagy már daganatsejt van benne. Ezeknél a határeseteknél különösen fontos a változások nyomon követése.

Korábban is visszahívtuk a „gyanús” eseteket, ám akkor az újbóli vizsgálatnál csupán az előző szöveges leírásra hagyatkozhattunk. Mostantól előhívjuk a számítógépből a már rögzített képet, és összehasonlítjuk az új felvétellel. A pontos diagnózis révén elkerülhetők esetlegesen felesleges műtétek.

Dr. Hódosi László arról is tájékoztatott, hogy a mai fiatalokon lényegesen több festékes anyajegy található, mint nagyszüleinken. A szaporodó anyajegyek előrevetítik a festékes bőrrák előfordulásának további emelkedését is. Éppen ezért nélkülözhetetlen anyajegyeink rendszeres ellenőrzése.

– Havonta, kéthavonta mindenképpen tanácsos önvizsgálatot végezni! Szükséges ellenőrizni az anyajegyeket a testen, de a fejbőrön is. És nemcsak az idősebb korosztály számára ajánlom a rendszeres ellenőrzést! Sajnos, fiatal korban, 18 év alatt is szedi áldozatait a festékes bőrrák. Különösen figyelniük kell anyajegyeikre azoknak, akik családjában előfordult már a festékes bőrrák – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász főorvos, és mondandóját alátámasztandó hozzáteszi: – A melanómások tíz százaléka nagy valószínűséggel örökölte a betegséget. De veszélyeztetettek a vörös hajúak, a világos szeműek, a szeplősök, és mindazok, akiken sok furcsa formájú, nagy kiterjedésű anyajegy található. Számukra mindenképpen ajánlott tartózkodni az erős napsugárzástól, és a szoláriumtól, hiszen a többszöri leégés ugyancsak növeli a festékes bőrrák kialakulásának esélyét.

A kórház bőrgyógyászai elindítottak egy programot tavaly az ÁNTSZ szervezésében, melynek részeként valamennyi első osztályos általános iskolás anyajegyeit megvizsgálták. A „gyanús” anyajegyek tulajdonosait gondozásba vették, és fokozott óvatosságra intették. A program idén folytatódik. Még az ősz folyamán felkeresik a bőrgyógyászok a kicsiket. 

Tartalom megosztása: