keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A gyermekek világnapján

Zalaegerszeg címer
Hírek

A gyermekek világnapján

2005 szeptember 14 - szerda
A Gyermekek Világnapja alkalmából középiskolás diákoknak szervezett európai uniós vetélkedőt a Nagycsaládosok Egyesülete és az Europe Direct-EU Információs Pont.

A mostani megmérettetésen – amely immár hatodik volt a sorban – összesen nyolc csapat küzdött meg a helyekért. A fiataloknak európai uniós totót és tesztet kellett megoldaniuk, ahol az Unió politikájával, szokásaival, valamint felépítésével kapcsolatos kérdéseket kaptak. A diákok ötfős csapatokban vettek részt a versenyen, ahol a kreatívabb versenyzők egy-egy európai uniós ország kultúráját is bemutathatták a megjelenteknek. A vetélkedőn az első három helyezett „alakulatot” részesítettek díjazásban, akik mindannyian könyvutalványt és a témát érintő kiadványokat vihettek haza. A szervezők szerint a tanulók szívesen jelentkeznek ilyen játékos versenyekre, hiszen a feladatok megoldása közben gyarapíthatják ismereteiket és új dolgokat tanulhatnak. A mostani rendezvénynek elsődleges célja az volt, hogy a kellemes időtöltés mellett népszerűsítsék az Európai Uniót a fiatalok körében.

A vetélkedő után – melyen a Zrínyi-iskola csapata végzett az első helyen, megelőzve a Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Ganz-iskola diákjait – a gyermekek világnapja alkalmából rengeteg program várta a fiatalokat. Szerveztek nekik futóverseny, játszóparkok, íjászkodást, lovaglást és rajzversenyt is.

* * *

A Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett Gyermekek Világnapjának délutánja a legkisebbeknek szerezte a legnagyobb örömöt. A Vizslaparkban felállított légvárat azonnal meghódította a vidám gyereksereg. Míg egyesek a felfújható monstrumon ugráltak, társaik a lovagolhattak, vagy a tűzoltóság és a rendőrség munkájába nyerhettek bepillantást a kivonuló egységeknek köszönhetően. A hivatalos ünnepség helyszínéül idén is a Vizslaparkban 2002- ben felállított gyermekszobor előtti tér szolgált, a jelenlévőket Horváth László önkormányzati képviselő köszöntötte. Iványi Ildikó, az egyesület elnöke beszédében megemlékezett arról a két kis árváról, akik a Cunami borzalmai közt veszítették el szüleiket és a Zalaegerszegi Nagycsaládosok Egyesülete fogadott jelképesen örökbe. A Mikes utcai óvodások műsorral kedveskedtek a közönségnek, majd a Kölcseys és a Ganzos diákok virágokat helyeztek el a szobor talapzatán.

A nap fő attrakciója az a rekordkísérlet volt, melyet a Veszprémi Nagycsaládosok Egyesülete hívott életre. A civil szervezet ugyanis a zalaegerszegi gyermekek segítségét kérte egy papírból készült százlábú elkészítéséhez. A szorgalmas kezeket egy a papírhajtogatás nagymestereként elismert origami művész segítette.

A rendezvény sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint a megyeszékhelyen megvalósult Guinness rekord felállítása, és az, hogy az egyesület jövőre még szélesebb programkínálattal várja a kicsiket és szüleiket a Gyermekek Világnapján.

Tartalom megosztása: