keresés a weboldalon

A jövő belvárosát építjük

Zalaegerszeg címer
Hírek

A jövő belvárosát építjük

2009 május 18 - hétfő
Többször elhangzott már a városrehabilitációs program egyik fő célkitűzése: az élettel teli piactér megteremtése. Mindez érdeke a városlakóknak, de – könnyen belátható – nem kevésbé fontos ez a piactér kereskedőinek és az őstermelőknek. A két ütemben zajló beruházás menetéről, a felújítási munkálatok technikai megoldásairól kérdeztük Sziráki Istvánt, a Zalaegerszegi Városrehabilitációs Kft. ügyvezetőjét.

– Milyen ütemezés mellett tervezik a beruházást? Mikor indulnak el a munkálatok?
– A mélygarázs építése és a kinti piacterület rendezése egy évet, míg a vásárcsarnok felőli épületegyüttes újjáépítése – ahol többek között helyet kapna a központi ügyfélszolgálat is – egy újabb évet vesznek igénybe. A pályázat ütemezése, valamint a források biztosítása miatt sajnos nem lehet egyszerre lefolytatni az egész beruházást.

Így az átmeneti időszak kiemelt feladatává vált, hogy folyamatosan biztosítsuk a piac működésének feltételeit is, hiszen ennek hiányában kiszolgáltatott helyzetbe kerülnének a kiskereskedők. Amennyiben ez év szeptemberében aláírásra kerül a támogatási szerződés, jövő év februárjában indulhatnak a kivitelezési munkálatok, a piac áttelepítését így a kevésbé forgalmas téli hónapokra ütemeznénk.

– Milyen területek merültek fel a piac átmeneti helyszíneként?
– Több, a jelenlegi piachoz közeli helyszín is szóba került – hiszen a továbbra is nyitva tartó vásárcsarnok közelében kell megoldást találni -, a végleges megoldást azonban a még most is folyó tárgyalások befolyásolják.

Az átmeneti időszakkal kapcsolatban felmerült az is, hogy a zöldségárusok és a sátras kereskedők átköltöztetésével a felújításra váró épületegyüttes bolttulajdonosainak is – megfelelően kialakított elárusítóhelyeken – lehetőségük legyen a megjelenésre az ideiglenes helyszínen is. A mélygarázs építésekor ugyan ők még maradhatnának a helyükön, a várható forgalom-visszaesés miatt azonban kézenfekvő megoldásnak tűnik a költözésük.

– Vagyis többféle variáció létezik az átmeneti időszakra. Az érintettek hogy fogadták a terveket?
– Május végén egy közös összejövetel keretében szeretnénk megosztani a mintegy száz-száz őstermelővel és kereskedővel a terveinket, illetve szeretnénk a véleményüket kérni. Egy biztos: olyan megoldást kell találni, amely figyelembe veszi azt a tényt, hogy ennek a piacnak az egymás közelségére épülő sokszínűségében van az erőssége. A boltosok, a sátras kereskedők és az őstermelők – és persze a vásárcsarnok – egymást erősítik.

– Ha az elképzelések valóra válnak, milyen fellendülés várható a piac területén?
– Jelenleg heti négy alkalommal van piacnap – kedden, pénteken, szombaton és vasárnap -, s e napokon is csak a délelőtti órákban biztosított jelentős forgalom a piactéren. Az átépítés utáni célok között szerepel természetesen, hogy növeljünk a látogatottságon.

A forgalmi átszervezések, a parkolási problémák megoldása, valamint a tervezett ügyfélszolgálati irodaház működtetése mind-mind ezt a folyamatot segítik elő. Ráadásul az őstermelők és a kereskedők szemüvegén nézve is egyértelműen az lenne jó, ha a piacnapokon megszokott forgalom az év minden napján fennállna.

Az új városközponttal kapcsolatos ötleteket, gondolatokat
az alábbi címre várjuk: varos-rehab@zelkanet.hu

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: