keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A jövő oktatásáról

Zalaegerszeg címer
Hírek

A jövő oktatásáról

2008 február 05 - kedd
Az iskola feladata, hogy a jövőben is hasznosítható tudással rendelkező diákokat képezzen, olyan készségek és képességek birtokába juttassa őket, amelyekkel a XXI. századi világban el tudnak igazodni és alkalmazkodni a változó munkaerő-piaci igényekhez.

A nemzetközi és hazai mérések (PISA, és egyéb kompetenciamérések) rámutattak arra, hogy a magyar diákok a megtanultakat, nehezen tudják alkalmazni a gyakorlatban, a tanulók nagy részének szövegértő és logiai képessége kívánni valót hagy maga után. Nem véletlen tehát, hogy egyre több tanácskozást, fórumot, szakmai napot tartanak a kompetencia alapú oktatásról. A pedagógusok ezeken a találkozókon adják át egymásnak a tapasztalatokat és fogalmazzák meg az oktatás fejlesztésének főbb irányait.

Az elmúlt héten Zalaegerszegen a Keresztury ÁMK adott otthont annak a kétnapos szakmai fórumnak, amely a pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ és a zalaegerszegi polgármesteri hivatal művelődési osztálya szervezésében várta a tanárokat, valamint az óvodai szakembereket.

Mit is értünk kompetencia alapú oktatáson? A képességek és a készségek fejlesztését, az alkalmazásképes tudást középpontba helyező oktatást. Hogy ez megvalósuljon először is szemléletváltozásra, és változtatásra van szükség, mind intézményi, mind pedig pedagógus szinten. A hagyományos tanítási módszerekkel nem lehet új kompetenciákat elsajátítani, ezért a tanárok módszertani kultúráját kell bővíteni ahhoz, hogy a tanórák minősége megváltozzon. természetesen ehhez megfelelő tankönyvekre, munkafüzetekre, eszközökre van szükség.

A zalaegerszegi szakmai nap délelőttjén szó esett mindezekről, részletezve a kompetenciafejlesztés koncepcióját, a változó pedagógusi magatartást, a jövő elvárásait. A délutáni órákban, pedig interaktív műhelyekbe látogattak a résztvevők, így az Eötvös iskolában, a Kölcsey gimnáziumban, és a Kis utcai tagóvodában is gyakorlati kérdésekkel és megoldásokkal találkoztak. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: