keresés a weboldalon

A jövő piactere

Zalaegerszeg címer
Hírek

A jövő piactere

2006 március 14 - kedd
Évek óta foglalkoznak a szakemberek a piac környékének rekonstrukciójával. A legnagyobb nehézséget sokáig a tulajdonviszonyok rendezetlensége jelentette, az ingatlanok többsége ugyanis magántulajdonban volt.

Az első teendő tehát az volt, hogy városi tulajdonba kerüljön az ingatlanok bizonyos hányada, hogy az úgynevezett „piactömböt” egységesen lehessen megújítani. Mivel ez sikerült, elkészülhetett egy előzetes tanulmányterv.

– A tanulmányterv talán legfontosabb része, hogy a jelenlegi hosszúkás piactér helyett egy jobban működtethető, többcélú teret képzelünk el – mondja Sziráki István városfejlesztési osztályvezető. – A piactömb alatt pedig – ide tartozik még a Munkácsy utca, a Szeglet és a Sütő utca is – mélygarázst szeretnénk kialakítani.  A tervben szereplő terület 6 ezer négyzetméter, ebből 4 ezer alatt lehetne parkolni. Az autók elhelyezése szinte létkérdés Zalaegerszegen, ahol évente mintegy 4 ezer 800 autót adnak el. Olyan mélygarázst képzelünk el, ahová a Munkácsy utcából jutnak be, például a kereskedők is, akik az áruikat lifttel vihetnék fel az eladótérbe, ahová egyébként több feljárón keresztül érhetnének. A jelenleginél sokkal igényesebb, délelőtti árusítást lehetne megvalósítani. A jelenlegi sátrakban lévő kereskedők fedett helyet kapnának, hiszen körbe árkádok díszítenék a teret. Délután és este, pedig közösségi, kulturális célokra használhatnák a területet. Az új, mediterrán hangulatot idéző tér alkalmas lehet koncertek, szabadtéri előadások megtartására is. 

Az egyeztetések a tervről megkezdődtek, de, mint Sziráki István mondja, a Műemlék-felügyelőségnél elakadtak. Szerinte azért, mert az előzetes terv bizonyos mértékig szakítana a történelmileg kialakult utcaszerkezettel. Ezért első lépésként közös, kompromisszumos megoldásra van szükség. Meg kell győzni a felügyeletet arról, hogy Zalaegerszeg fejlődése szempontjából meghatározó a piactéri beruházás.

– Mivel az egész terület nincs a város tulajdonában, a többi ingatlantulajdonost is be szeretnénk vonni a beruházási folyamatba. Ez segítené az új piactömb kialakítását. A városnak és az ott lévő tulajdonosoknak is érdeke, hogy felértékelődjön a terület – teszi hozzá az osztályvezető.

Tízéves programról van szó, és több ütemű megvalósításról, hiszen egyszerre nem áll rendelkezésre az összes pénz. A beruházás összköltségét 16 milliárdra becsülik a szakértők. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: