keresés a weboldalon

A jövő útburkolata Zalaegerszegről (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

A jövő útburkolata Zalaegerszegről (Videó)

2013 szeptember 13 - péntek
A 21. század útburkolatát gyártják a MOL zalai finomítójában. A gumibitumen tartósabb, kevésbé kátyúsodik és utakra terítve a fenntartása is olcsóbb, mint a hagyományos burkolaté. A zalaegerszegi üzem kialakítása 420 millió forintba került.

A MOL saját szabadalmának gyártásához bitument és használt gumiabroncs-őrleményt használnak.
 
– Lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik ez a bitumen, mint a hagyományos – mondta Pethő Zsolt, a MOL Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója. – Amit az emberek leginkább észlelnek majd: rövidebb a fékút, sokkal kevesebb a zaj, de általánosságban is elmondható, hogy kopásállóságban, teherbírásban és szinte minden paraméterben jobb. 


A most átadott zalaegerszegi üzemben évi 5 ezer tonna a kapacitás, de ez bővíthető. Az új útburkolat iránt máris jelentős az érdeklődés, nemcsak itthon, hanem a környező országokban is. A licence-t például Ausztráliból és Kínából is keresték, így a gumibitumen nemzetgazdasági szinten is jelentős lehet. 
– Zalaegerszegen olyan petrolkémiai ipar maradt meg, épül és gyarapodik, amely a város szempontjából is rendkívül fontos – szögezte le Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere. – Ennek az olajmezőnek a kitermelhető olajmennyisége minimális például egy arab olajkútéhoz képest, de a város iparűzési adóbevételeiből a MOL jelentősen részesedik, és komoly gyártás folyik itt a zalaegerszegi finomítóban.


A MOL a gumibitumen minél szélesebb körű alkalmazása érdekében már tárgyalásokat kezdett az útfelújításokat finanszírozó állami szervekkel, illetve a kivitelező vállalkozásokkal. 
P.Á./N.G.
Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: