keresés a weboldalon

A jövő városát építjük

Zalaegerszeg címer
Hírek

A jövő városát építjük

2009 március 24 - kedd
„Tiltsuk ki a forgalmat a belvárosból! Legyen sétálóutca a Kossuth utcából!” Az ilyen és ezekhez hasonló igények az én szakmai olvasatomban egy újfajta városközpont igényét jelzik – véli Sziráki István, a Zalaegerszegi Városrehabilitációs Kft. ügyvezetője.

– Ma már széles körben, az építészek között pedig már régóta elfogadott tény, hogy Zalaegerszegnek nincs meg az a központi tere, amely a megyeszékhelyeknél, a városhoz hasonló méretű településeknél szinte természetes. Márpedig, ha Zalaegerszeg egyik kitörési pontjaként emlegetett idegenforgalomban is kíván gondolkodni, szükség van meghatározó terekre, egy városközpontra. Olyan igényes és látványos térségre, ahová érdemes elmenni, nézelődni, vásárolni.

„Ott a Dísz tér!” – hangzik el sokszor, ám mára az is bebizonyosodott, hogy a múlt rendszer politikai felvonulási tere méreténél és adottságánál fogva közösségi térként nem igazán funkcionál. Mondom ezt annak ellenére, hogy a nemrég felállított padrendszer némiképpen segített a problémán. A helyzet orvoslására számos tanulmányterv napvilágot látott, s a több éves előkészítő munka után végül – a szakmai vélemények figyelembe vételével – a város vezetése is a piactér és környékét jelölte ki a fejlesztés helyszínéül.

Történelmi múltja, funkciója alkalmassá teszi egyfajta központi szerepkörre, ugyanakkor talán leglepusztultabb része is a városnak, amely fejlesztésének szükségességéhez nem férhet kétség. S miután egy város imidzse szempontjából fontos, hogy milyenek a közterei, az épületei, vagy hogy mennyire tiszták az utak, Zalaegerszeg nem hagyhatja, hogy történelmi belvárosa tartósan ilyen állapotban maradjon. A térséggel tehát foglalkozni kell! Na, de mitől lesz itt élet?

Az alapötlet értelmében a már működő vállalkozások és a piac mellett egy szolgáltató irodaház kapna itt helyet – különböző ügyfélszolgálatok a temetkezéstől az áramszolgáltatóig -, amely jelentősen megnövelné az övezet forgalmát. A látogatottságot emellett a különböző kulturális programok is emelnék. Az egymást erősítő folyamatoknak köszönhetően arra számítunk, hogy a zalaegerszegi kereskedők is egy élhetőbb térre lelnek itt.

Egy dolgot ezzel kapcsolatban azonban érdemes leszögezni: az üzleti tevékenységeknek csak azon a helyen lehet jövője, amelynek közelében autóval meg lehet állni. S mivel a korszerű belvárosi elképzeléseknek nem lehet az része, hogy az értékes, történelmi placcot felszínen parkoló autók számára tartsuk fenn, a projekt fontos eleme a térség közlekedési úthálózatának fejlesztése és a piactér alá tervezett parkolóház.

Létezik az itt lakók körében az a félelem, hogy a város ide nagy átmenő forgalmat kíván hozni. A feladatütemezéseknek köszönhetően valóban az itt található utak fejlesztésével kezdünk, ám az átmenő forgalmat a vasúti töltés helyén épülő útra kívánjuk terhelni. A piactér térségébe csak a célforgalmat fogjuk beengedni. Azok jöhetnek be, akik vásárolnak, ügyeket intéznek, vendéglátóhelyeket veszik igénybe, és az itt dolgozók.

Szeretnénk, ha a területen most is tevékenykedő vállalkozások a jövőben is itt maradnának, ezért az átépítésben érintetteknek átmeneti megoldásokat kínálunk majd fel a térségben. Az átalakítás másfél évéig türelmüket kérjük az itt élőknek és az itt dolgozóknak. Az elkövetkezendő hetekben több részletkérdéssel is szeretnénk a város szélesebb nyilvánosságát megismertetni. Szívesen vesszük az észrevételeket is.

(Zala-Lap, S. P.)

Tartalom megosztása: