keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

A karácsonyi kívánság

Zalaegerszeg címer
Hírek

A karácsonyi kívánság

2014 december 30 - kedd
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki nagyon szerette a karácsonyt, ugyanis szerinte az élet akkor a legszebb és a legbékésebb.

A környező táj ilyenkor csodaszép arcát mutatja, ahogy hó fed be fehér csillogásával mindent. A házakat gyönyörű díszek teszik hangulatossá, ünnepélyessé. A karácsonyi vásárban a halkan csengő zene, a forraltbor terjengő illata, a kisgyermekek vidám kacagása semmihez sem fogható. A kislány kedvence mégis a szenteste, amikor a család összegyűlik, és közösen feldíszítik a karácsonyfát, megajándékozzák egymást, és együtt vacsoráznak.

Már csak egy nap volt a nagy ünnepig, amikor ismét együtt lehet a rokonaival. Azonban ebben az időben hatalmas hóvihar kezdett tombolni, amely eltorlaszolta az utakat, ezáltal lehetetlenné tette, hogy az emberek közlekedhessenek. A kislány nagyon szomorú lett, mert tudta, hogy nem tudnak a nagyszülei ideutazni. Volt is nagy sírás, ugyanis a lány nagyon szomorú lett emiatt.

Ekkor azonban váratlan dolog történt. Megjelent a kislánynak egy tündér, és azt mondta, hogy teljesíti egy kívánságát, ha ő tud válaszolni három kérdésre. És már tette is fel a kérdéseket. Az első a következőképpen hangzott:

– Hol van a szeretet?

A kislány gondolkozott egy ideig, majd ezt válaszolta:

– A szeretet itt van körülöttünk. Ahogy szeretjük a családunkat, barátainkat, úgy ők is szeretnek minket.

A tündér boldog volt, amiért ez a tüneményes kislány ilyen bölcsen válaszolt, majd feltette a második kérdést.

– Hol találhatjuk meg a szépet?
A kislány ezen hosszasan elgondolkozott, de amint kinézett az ablakon, eszébe jutott a válasz.

– A szépség itt van a körülöttünk lévő tájban. Télen, amikor mindent beborít a hó, ősszel, amikor ugyan kicsit elhal a természet, de közben az erdők csodaszép, különböző színeket öltenek magukra. Tavasszal, amikor minden feléled és virágba borul, és nyáron, amikor a tóparton lehet csodálni, ahogy a nap megtörik a víz hullámain.

A tündér erre még jobban mosolygott, és feltette a harmadik kérdést.

– Mi a legszebb az emberekben?

A kislány hosszasan töprengett, végül ezt mondta:

– A embereket a kedvességük és a segítőkészségük teszi igazán széppé. Amikor nem önzőek, és nem magukra gondolnak, hanem a többi emberre, és ha tudnak segítenek.

A tündér nagyon megdicsérte a lányt, és mondta neki, hogy most kívánhat valamit. A kislány nem gondolkodott sokat. Egyből rávágta, hogy azt szeretné, ha a családja együtt lehetne karácsonykor. A tündér intett a pálcájával, majd eltűnt.

Még aznap jobbra fordult az idő, hamarosan megtisztították a hótorlaszos utakat, a család pedig együtt lehetett szenteste, és közösen ünnepelhettek, a kislány legnagyobb boldogságára.

Hári Patrícia (8.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: