keresés a weboldalon

A kenyér becsülete

Zalaegerszeg címer
Hírek

A kenyér becsülete

2008 november 20 - csütörtök
December 6-ig várja a látogatókat a Liszt tagiskolában nyílt „Madárlátta, anyámsütte” című kiállítás, mely a búzaszem útját mutatja be az anyaföldbe kerüléstől a kemencés kenyérig. A fotókat és a munkafolyamatok során használatos eszközöket felvonultató tárlat Török Károly és Török Károlyné néprajzi gyűjtő és restauráló munkájának köszönhetően került az érdeklődők elé.

– A paraszti életet a munka jellemezte, ennek egyik nem könnyű, de annál gyönyörűbb része a kenyérsütés. Ennek mozzanatai gyereknek – felnőttnek egyaránt érdekességként szolgálhatnak – mondta Török Károlyné. – Úgy látom és optimistán úgy gondolom, hogy ismét divatba jön a kenyérsütés, mert egyre több kemence tűnik fel a házaknál. Remélhetőleg megtanuljuk újfent ezt a szokást, ami jóval több jelentéssel bír, mint egy munka a sok közül.

Ezzel együtt újra meg tudjuk majd becsülni a kenyeret és jobb lesz annak íze is. A kiállítást nemcsak gyerekeknek ajánlják, ezért van a szombat délelőtti nyitva tartás is. Törökné szívesen vállal tárlatvezetést, és örömmel nyugtázta, hogy már bejelentkeztek többek között az Arany János Tehetséggondozó Kollégium diákjai is. 

 Akár a fiatalok későbbi életére is hatással lehet, hogy a bemutatott tárgyakat és munkafolyamatokat elfogadják – e és milyen mértékben – mondta a kiállító, aki megjegyezte még, az iskola szellemiségét ismeri, lévén maga is e falak között járta ki az általános iskolát. A népdalok ápolásának helyszínét méltónak találták egy néprajzi kiállításhoz. (Zala-Lap Kft., B. K.)

Tartalom megosztása: